HomeMedi AmbientMés d'un centenar de peixos migradors duran etiquetes acústiques per estudiar la...

Més d’un centenar de peixos migradors duran etiquetes acústiques per estudiar la dinàmica d’aquestes espècies a l’Ebre

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre (PNDE), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) han començat una segona fase de marcatge de peixos migradors, enguany anguiles platejades i mugílids, per a l’obtenció de dades de les migracions i les dinàmiques d’aquestes espècies al tram baix del riu Ebre.

Amb tècniques de pesca elèctrica, capturen exemplars adults a la zona de l’assut de Xerta i els implanten una etiqueta acústica (els Pit Tags) a la cavitat peritoneal, així com una etiqueta exterior per identificar fàcilment el peix està marcat. Els receptors d’ultrasons instal·lats al riu capten les senyals i permeten l’obtenció de dades sobre l’eficàcia dels nous passos per a peixos a l’Ebre -la rampa de l’assut d’Ascó i ‘l’ascensor’ que s’instal·larà a Xerta-. Amb aquestes dades es determinarà la viabilitat de la reintroducció de l’esturió a l’Ebre.

Aquesta acció s’emmarca en el projecte Life MigratoEbre que treballa per recuperar i mantenir espècies de peixos anàdroms i migratoris al tram final de l’Ebre i el Delta. En concret, es vol reintroduir l’esturió europeu, i salvaguardar l’anguila, la saboga i la llamprea. Després d’instal·lar transmissors i receptors d’ultrasons a tot aquest tram de l’Ebre, els tècnics del projecte, que ja van marcar una vintena d’exemplars l’any passat, continuen aquesta tardor amb el marcatge d’anguiles i mugílids (per la similitud de les seves migracions amb les de l’esturió).

Després de capturar-los amb pesca elèctrica, els tècnics els fan una petita incisió a la cavitat peritoneal, després d’anestesiar-los, i els implanten un Pit Tag, una etiqueta acústica. Després de recollir les dades de l’exemplar també els posen una etiqueta exterior amb un número d’identificació i informació de contacte de l’equip perquè a primera vista es detecti que aquell exemplar ja està marcat i per si es capturat accidentalment per algun pescador. “Amb aquestes senyals podem determinar quins moviments fan aquestes espècies al riu i també ens ajudarà a determinar l’ús de d’espècies com l’estuari de l’Ebre”, ha explicat Nati Franch, tècnica de l’Àrea de Protecció i Recerca del PNDE.

Amb els sensors també es podrà conèixer el funcionament de l’escala de peixos que s’ha instal·lat a l’assut d’Ascó, a la Ribera d’Ebre) i determinar l’eficàcia de la rampa perquè aquestes peixos migradors puguin colonitzar la part alta de l’assut. “Estudiar els moviments dins de l’Ebre, veure com es mouen i quina dinàmica segueixen, és important perquè servirà per plantejar si fem la prova pilot de l’esturió”, ha explicat Franch.

Aquestes etiquetes acústiques, segons la mida del peix, tenen una vida útil de nou mesos a un any però els receptors només necessiten un canvi de bateries i funcionen en continu. De moment, l’any passat es van marcat una vintena de peixos. Aquesta tardor se’n marcaran una seixantena més, sobretot anguiles perquè és en aquesta època que fan la migració del riu al mar, on van a reproduir-se i a morir. L’anguila platejada és l’única espècie migratòria procedent del mar dels Sargassos (Mèxic) que viu al Delta. Hi està uns vuit anys, fins a assolir la maduresa sexual. Llavors, retorna a l’Atlàntic per aparellar-se.

L’any que ve, a la primavera, serà el torn de les sabogues amb una seixantena de peixos marcats més. Les sabogues fan el camí invers que les anguiles. Entren al riu a posar les larves a la primavera perquè s’hi desenvolupin durant l’estiu. Quan arriba la tardor, baixen al mar fins que arriben a la maduresa sexual. Llavors, tornen als rierols. En tres anys hi hauran uns cent cinquanta peixos amb marcatge recopilant informació.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies