HomeCulturaUn llibre recull per primera vegada la narrativa en castellà de Pérez...

Un llibre recull per primera vegada la narrativa en castellà de Pérez Bonfill

Cinc mesos després de la mort de l’escriptor Manuel Pérez Bonfill, s’acaba de publicar Hemingway.

Prosas de Manuel Pérez Bonfill, el primer recull narratiu amb l’obra en castellà del literat tortosí. El llibre, publicat per l’Onada edicions i patrocinat pel centre de la UNED a Tortosa, ha anat a cura d’Emigdi Subirats, que ha hagut de fer un important treball de recerca per a recuperar els textos, publicats fa més de 50 anys.

 

El llibre inclou quatre contes escrits entre les dècades de 1950 i 1960, cartes en castellà escrites a Juan Agustín Goytisolo i a Gerard Vergés i articles de crítica literària. “Amb este llibre tenim l’obra en castellà de Manuel Pérez Bonfill, publicada. Ell era catedràtic de literatura i llengua castellana i esta part de la seua obra no havia estat recopilada”, explica Emigdi Subirats, que recorda que el 2016, amb motiu de l’Any Manuel Pérez Bonfill, es van publicar un recull de contes en català i un poemari, però “va quedar pendent de publicar la seua obra en castellà”. Per Subirats la publicació d’este volum “era absolutament necessària per a donar a conèixer la globalitat d’este gran autor català, que va tindre els seus inicis literaris en llengua castellana”.

 

 

Contes, cartes i articles

Per a la publicació d’este llibre, i després de capbussar-se en diferents arxius, Emigdi Subirats ha pogut recuperar quatre contes escrits per Bonfill: Curso de verano en dos tempos (publicat l’any 1952 a la revista Geminis); La bofetada (agost de 1956, Geminis); La tierra (Premio Adela Comesaña 1959, Sevilla i publicat a Geminis 1951); i El viajero (Premio Sésamo, 1958, a Madrid i publicat a Premios Sésamo: cuentos, l’any 1975). “Estem parlant d’uns contes excelsos, de categoria màxima. Tant pel que respecta al contingut com a l’estil, són un verdader espill literari del seu temps”, explica Subirats, que insistix que són contes escrits als anys 50 i 60 del segle passat que van ser escrits amb l’estil narratiu de l’època, un estil existencialista i pessimista en plena dictadura franquista.

Per a arrodonir el recull narratiu, el llibre inclou fins a 6 articles de crítica literària escrits per Bonfill a la revista Geminis. Dos dels articles estan dedicats a l’escriptor Ernest Hemingway -d’aquí el títol del llibre- i també s’inclou un estudi literari sobre la novel·la nord-americana, publicat l’any 1953 a la revista Monteagudo de la Universitat de Múrcia, on va estudiar Manuel Pérez Bonfill. “Els articles de crítica literària el situen com un dels grans coneixedors de la literatura catalana i castellana i un dels grans crítics. Va fer uns articles realment impressionants”. Per Emigdi Subirats estos articles de crítica literària, que també dedica a Ortega y Gasset, Thomas Mann i Antonio Machado, juntament amb les cartes que va escriure a Juan Agustín Goytisolo i l’amic Gerard Vergés i incloses al llibre, “demostren els seus excel·lents coneixements culturals i literaris” i en destaca “la qualitat” de l’escriptura: “són textos realment impressionants”.

 

 

Textos recuperats

Hemingway. Prosas de Manuel Pérez Bonfill, si bé no recull textos inèdits de Pérez Bonfill, sí que recopila articles poc coneguts i dispersos per diferents arxius i que Emigdi Subirats ha hagut de localitzar i tornar a escriure, ja que la majoria no estaven ni digitalitzats.

Manuel Pérez Bonfill va morir el passat 19 de juny sense poder veure el treball acabat, si bé era coneixedor de la recerca que estava fent Emigdi Subirats: “Estava molt content que pogués publicar-se esta part de la seua obra, ja que ell no la conservava”.

La presentació de Hemingway. Prosas de Manuel Pérez Bonfill es farà el pròxim dimecres, dia 14 de novembre, a les 19 hores a la seu de la UNED a Tortosa

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

85 + = 90

Últimes notícies