HomeSocietatLa Fatarella i Flix commemoren els vuitanta anys del final de la...

La Fatarella i Flix commemoren els vuitanta anys del final de la Batalla de l’Ebre

“A les quatre i mtija de la matinada, els últims contingents de la XIII brigada de la 35 divisió creuen l’Ebre pel pont de ferro de Flix. Quinze minuts després, Tagüeña dona l’ordre que es vole l’estructura. Amb un soroll eixordador, una resplendor i una allau de trossos de ferro caient sobre l’aigua anuncien el final de la Batalla de l’Ebre”, 115 dies després del seu inici. Amb estes parauls relata l’historiador Jorge Martínez Reverte el final de la Batalla de l’Ebre, en una de les obres més il·lustres sobre el conflicte.

Este divendres, dia 16, es complixen 80 anys de la voladura del pont de Tagüeña. Enrere ja queden les desenes d’actes que, des del passat mes de juliol, han acollit les quatre comarques ebrenques per a commemorar les vuit dècades de la Batalla més cruenta de tota la Guerra Civil espanyola. Des del Congrés internacional de Tortosa, els mesos de setembre i octubre, les jornades etnològiques del Museu de l’Ebre el passat cap de setmana o l’acte central al Poble Vell de Corbera d’Ebre, amb el president Quim Torra, han servit per a retre homenatge als combatents i estendre una mà a preservar la memòria històrica, sense rancúnies ni retrets.

Els actes acabaran este cap de setmana, amb els actes en record de la Batalla de l’Ebre a la Fatarella i Flix, els últims escenaris de la contesa.

La Fatarella i els internacionals

L’associació cultural Lo Riu, de la Fatarella, homenatjarà el paper dels brigadistes internacionals este cap de setmana. Juntament amb l’associació alemanya KFSR, este dissabte al matí es desplaçaran al bosc de la memòria del municipi, on es col·locaran una trentena de plaques en record als excombatents internacionals i també es descobrirà un monument als brigadistes.

Comptarà amb la presència de diversos familiars d’excombatents i hi haurà representants del Parlament alemany. Tot seguit hi haurà una actuació musical a càrrec de la Brigada Intergeneracional, de cançons de memòria.

Diumenge s’inaugurarà una placa escultòrica dedicada al coronel Manuel Tagüeña, de la mà de la seua filla.

A les 12 h, hi haurà la tradicional recreació del final de la Batalla de l’Ebre, amb diversos grups de teatralització. El president de l’Associació Lo Riu, Àlex Sambró, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre que “tots els actes són per a homenatjar però sobretot per a fer memòria del conflicte, i estar conscienciats d’uns fets que no han de tornar a passar”.

Flix

L’Associació cultural la Cana de Flix va organitzar el passat cap de setmana una caminada popular pels diferents espais de la Batalla de l’Ebre i este divendres, conjuntament amb l’Ajuntament de Flix, descobriran una placa en homenatge als pontoners que travessaven el riu durant la Guerra. S’instal·larà al castell carlí, des d’on hi ha una gran vista panoràmica sobre l’Ebre. A la tarda, a Ca Don Ventura, el catedràtic en història Josep Sánchez Cervelló oferirà una conferència sobre ‘Flix i la Guerra Civil’.

Dissabte, a les 19.30 h, el grup Flexus Teatre representarà l’obra ‘Març del 38’, i destinarà tota la recaptació al centre d’educació especial Jeroni de Moragas.

El cap de setmana vinent, es projectarà el documental El periple, de Mario Pons. El dissabte 24 i el dia 25 tindrà lloc la gran recreació del final de la Batalla de l’Ebre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

77 + = 84

Últimes notícies