HomeSocietatPescadors de la Ràpita van capturar a l’octubre el doble de tones...

Pescadors de la Ràpita van capturar a l’octubre el doble de tones de cranc blau que durant tot el 2017

El comitè de cogestió de la pesca de cranc blau a les Terres de l’Ebre s’ha constituït esta setmana a Sant Carles de la Ràpita amb representants de l’administració, del sector pesquer i del món científic i mediambiental.

El comitè elaborarà, en un termini màxim de 18 mesos, un pla d’aprofitament per a dur a terme una “intensa pressió pesquera i comercial” que no només done una rendibilitat al sector de la pesca, sinó que ajude a mantenir controlades les poblacions d’esta espècie invasora que s’ha estès per tot el Delta i que amenaça el cranc autòcton i altres espècies de marisc i peix.

El repte, com ha reconegut el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, és connectar la producció de cranc blau de l’Ebre amb els mercats internacionals que ja en són consumidors i on l’espècie té un alt valor agroalimentari, ja que ara per ara, com constatava Tudela en declaracions recollides per Canal Terres de l’Ebre, el consum local no pot absorbir la producció brutal que està generant el crustaci en la seua fase d’expansió, ja que encara no ha tocat sostre.

Només el mes d’octubre passat i des del novembre, la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita ha pescat 30 tones de cranc blau, mentre que l’any passat no es van superar les 12 tones en tota la campanya, si bé és cert que fins enguany la Generalitat no n’ha incentivat la pesca.

Tot i l’augment de captures, la seua presència es fa cada vegada més evident, a les platges o fins i tot riu amunt. “Fins que no hi haja un comprador fort, de moment guanya el cranc”, ha lamentat el pescador Francesc Rosales, de la Ràpita. A més a més, la gran oferta fa que el preu haja baixat dels 10 euros el quilo que es va arribar a pagar al principi de la comercialització de l’espècie als actuals 1,25 euros a preu de llotja.

El comitè està format pel director general de Pesca i Afers Marítims; pel president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad; el President de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, Eusebio Rosales; el cap del Departament de Recursos Marins Renovables de l’Institut de Ciències del Mar, Joan B. Company; un representant d’Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, i representants de la resta de confraries implicades.

El govern té previst recórrer a l’empresa pública Prodeca (Promotora d’Exportacions Agroalimentàries) i a altres organitzacions per a trobar nous mercats per exemple als Estats Units, on es trau la carn i es creen productes processats i elaborats. Amb més sortides comercials, els pescadors estan convençuts que hi hauria més interessats a incorporar-se a la pesca del cranc blau i assumir-ne els costos: per exemple, l’ús de nanses especials més cares, ja que el cranc fa malbé les xarxes convencionals.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 4 = 7

Últimes notícies