HomeSense categoriaERC pressionarà l’Estat perquè s’amplien els plans d’emergència nuclear

ERC pressionarà l’Estat perquè s’amplien els plans d’emergència nuclear

Esquerra Republicana incidirà en la necessitat d’ampliar els plans d’emergència nuclear.

El grup republicà vetllarà perquè la moció que va aprovar la setmana passada el Parlament de Catalunya no quede en paper mullat i ara presentarà a Ajuntaments, Consells Comarcals i la Diputació la moció per a demanar que l’àrea del pla d’emergència nuclear s’amplie des dels 10 fins als 20 quilòmetres a la rodona de les centrals.

Això suposaria incrementar el radi més immediat del pla d’emergència a poblacions com l’Ampolla o Cambrils, dins l’àrea d’influència de Vandellòs, i que haurien de dotar-se d’eines per a alarmar la població i evacuar en cas d’accident la central del Baix Camp. En el cas d’Ascó, el pla d’emergència passaria a afectar poblacions com Bovera o la Granadella, a les Garrigues, i que també han demanat de forma insistent l’ampliació del Pla d’emergència nuclear de Tarragona (PENTA).

El diputat republicà, Lluís Salvadó, ha assegurat este dimecres que des d’Esquerra Republicana portaran la moció per a demanar l’ampliació als ajuntaments de les Terres de l’Ebre i també als quatre Consells Comarcals i la Diputació de Tarragona. “L’accident de Fukushima va demostrar que les àrees d’evacuació s’han d’ampliar des dels 10 als 20 quilòmetres al voltant de la central, i així ho establix la directiva comunitària Euratom. L’Estat espanyol està gestionant amb negligència els plans de seguretat”, destacava Salvadó.

La moció també demanarà el traspàs de les competències dels plans d’emergència a la Generalitat, ja que actualment patixen dèficits importants en infraestructures -com és el cas de la línia de tren R-15- o en protocols d’alerta, ja que encara avui es preveu comunicar-se amb la població a partir de vehicles equipats amb altaveus i amb megafonia en lloc de tenir un sistema d’alerta mitjançant dispositius de telefonia mòbil o Internet.

A més, el diputat Salvadó també ha insistit que es demanarà al Govern espanyol la retirada del recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost nuclear català, que recaptaria uns 60 milions d’euros a l’any i un 20% -uns 12 milions d’euros- es destinarien a polítiques de diversificació econòmica a les dos àrees nuclears catalanes. “Exigim que ens permeten destinar els 12 milions d’euros anuals de l’impost a preparar el nostre territori per a quan es produïsca el tancament de les centrals i no haguem de tancar comarques com la Ribera d’Ebre”, va etzibar. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 49 = 52

Últimes notícies