HomeSense categoriaEls aiguats provoquen pèrdues mínimes del 15% a la collita d'oliva mentre...

Els aiguats provoquen pèrdues mínimes del 15% a la collita d’oliva mentre la humitat comença a podrir el fruit

ACN Roquetes .- Els aiguats de les últimes setmanes han provocat, de moment, com a mínim, pèrdues entre un 10 o un 15% en el cultiu d’oliva del Baix Ebre i el Montsià. Els torrents i les avingudes d’aigua s’han endut bona part del fruit que ja estava a terra per collir i caldrà també reparar els danys que ha causat a les finques. A més a més, la humitat i les temperatures suaus estan provocant que fongs com la sabonosa (que podreix el fruit) o el repilo (que podreix les fulles) s’estiguin escampant. Tan aviat com sigui possible, caldrà fer tractaments amb coure o altres productes autoritzats per prevenir els fongs o aturar-los.

Per aquest motiu, des del sindicat agrari d’Unió de Pagesos, es reclama màxima celeritat en restablir els accessos a camins i finques que han quedat malmesos.

Com ha reclamat Carlos Sanz, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Baix Ebre, la feina més prioritària per poder salvar la campanya és reobrir els accessos a les finques, sobretot des de la zona de la falda dels Ports, la plana del Montsià, fins a Alcanar, on va patir els pitjors desperfectes en la primera llevantada, a l’octubre. 

En aquesta zona el cultiu d’oliva es fa quan el fruit és a terra. Amb les ventades i la pluja, un 20% del fruit ja estava al sòl quan s’han produït els aiguats i es calcula que, com a mínim entre un 10 i un 15% de la collita ha estat arrossegada pels torrents d’aigua. També caldran importants reparacions del terrenys per poder seguir recollint l’oliva. Però com ha apuntat Sanz, amb previsió de més pluja i amb les quantitats acumulades, encara caldrà que passin uns quants dies per poder entrar a treballar als terrenys. “Mentrestant el fong fa la seva feina perquè li fa l’oratge perfecte ja que el fong treballa entre 10 i 18 graus”, ha apuntat. 

Sanz ha volgut remarcar la “part positiva” de tots aquest temporal. Feia cinc o sis anys que la situació dels aqüífers era molt dolenta, amb una llarga sequera que havia fet patir estrès hídric a les oliveres, sobretot a la zona entre Xerta i Roquetes. “Feia falta molta aigua i els arbres estaven patint molt i estaven molt dèbils. Això significava més problemes sanitaris, també”, ha explicat el coordinador d’UP. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 59 = 63

Últimes notícies