HomeSense categoriaTortosa aprova el pressupost de 2019 que vol garantir "l'estabilitat" del final...

Tortosa aprova el pressupost de 2019 que vol garantir “l’estabilitat” del final de mandat i tornar a reduir el deute

L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat, aquest dimarts, el pressupost general de 2019, uns comptes de 70,4 milions d’euros, lleugerament superiors als de l’any passat, en un 0,71%, i que volen garantir “l’estabilitat” en l’últim tram de l’actual mandat municipal, amb el compliment dels últims compromisos recollits al Pla d’Acció Municipal (PAM) i al pacte de govern municipal. Alguns grups de l’oposició, PSC i Movem Tortosa, han votat en contra dels comptes, que han qualificat “d’electoralistes i continuistes”, i han aprofitat el plenari de debat per detallar tots els compromisos i actuacions que el govern municipal, PDeCAT i ERC, han incomplert en els darrers 12 anys. El PP s’ha abstingut i el regidor de la CUP no ha assistit al plenari.

La partida d’inversions es manté per sobre dels quatre milions d’euros. La partida principal, d’1,6 milions d’euros, serà per a la construcció de la nova plaça de la Catedral –que té un cost d’1,9 milions d’euros-, així com 459.000 euros per a l’actuació al barri del Castell amb l’execució del Passeig de les Cultures -dels 671.000 euros previstos-, que dona continuïtat al passeig als peus del Castell de la Suda. També destaca un increment per a la rehabilitació d’edificis al nucli antic, que passa de 30.000 euros a 60.000 euros. 

Hi hauran partides per a finalitzar el Complex Esportiu Tortosa (Win) amb una segona fase valorada en 464.000 euros, millores en les instal·lacions per valor de 125.500 euros, o la cobertura dels World Sports Games que es faran a la ciutat al juliol. “Acció decidida per impulsar nou complex i per tot el que es hàbit de vida saludable i esportiu. No es d’ara és tot el projecte iniciat el 2015. 

També en l’apartat d’inversions destaca l’adquisició per 40.000 euros dels terrenys que han d’acollir el futur nou pàrquing de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta. les millores a la via pública en àmbits com la mobilitat, l’enllumenat, el mobiliari o la senyalització, amb una partida de 266.750 euros, o les ampliacions de dos importants equipaments culturals, que també permetran millorar les prestacions amb vista a la celebració de la Capital de la Cultura Catalana del 2021, el teatre auditori Felip Pedrell, que incorporarà una tercera sala (50.000 euros), i el Museu, que habilitarà un espai per la difusió dels autors del territori (50.000 euros). Les aportacions als pobles i a les EMD es mantenen amb 440.000 euros, una quantitat amb un increment del 47,02 % des del 2012.

El consistori també tornarà a reduir el deute al voltant d’1 milió d’euros durant el 2019, i es preveu situar la ràtio d’endeutament en 59,53%, la xifra més baixa en els últims anys a l’Ajuntament de Tortosa. El deute del consistori el 2007 era del 110%. 

 

Crítiques per continuistes i electoralistes
 

Els grups de l’oposició, tant el PP que s’ha abstingut com PSC i Movem Tortosa, han qualificat els comptes de 2019 de continuistes, electoralistes, poc atrevits, i fets lluny del consens de totes els formacions polítiques dl consistori. El regidor d’Hisenda, i portaveu d’ERC de Tortosa, Marià Martínez, ha defensat que els comptes segueixin la línia dels darrers exercicis a l’hora de reduir el deute, incrementar les subvencions a entitats socials, esportives i comercials de la ciutat. L’alcaldessa Meritxell Roigé, per la seva part, ha apuntat que es pretén complir amb els compromisos acordats el 2015 i mantenir “les línies mestres” del mandat com reduir i congelar les taxes i els impostos. 

Els pressupostos de 2019 tornen a preveure un congelació de tributs i la rebaixa d’un 1% de la taxa d’escombraries, que acumula una rebaixa del 14%, en 6 anys. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies