HomeTurismeEls experts alerten que cal fer una gestió turística dels parcs i...

Els experts alerten que cal fer una gestió turística dels parcs i espais naturals de les Terres de l’Ebre

El potencial turístic de les Terres de l’Ebre, arran de la declaració de la Reserva de la Biosfera, es va posar a debat dilluns en la XXI Trobada d’Economia que organitza la Càtedra d’Economia Local i Regional i el campus Terres de l’Ebre de la URV.

El professor d’Economia Aplicada i director del Laboratori d’Anàlisi i Innovació Turística de la Universitat de Jaén, Ignacio Pulido, es va centrar en els reptes del turisme sostenible en els espais naturals protegits i va advertir que no s’ha de confondre el turisme de natura amb el turisme sostenible i va lamentar que sovint “es pinta de verd” i “d’eco” models de turisme que no ho són.

Per Pulido tan “sostenible” ha de ser el turisme de sol i platja com el de natura i ha assegurat que només hi ha sostenibilitat si hi ha un equilibri entre l’eficiència econòmica, l’equitat social i la conservació ambiental. “Sovint s’ha vinculat la sostenibilitat a les qüestions ambientals, però no és només això, cal també un equilibri econòmic i social. Hem de canviar radicalment el model, no pintar-lo de verd”.

Pel que fa als reptes que han d’assumir les destinacions turístiques en espais naturals protegits, com és el cas de les Terres de l’Ebre, Pulido va assegurar que un dels primers reptes que cal afrontar és assumir que els parcs naturals són també destinacions turístiques: “Si un espai natural rep turistes, és una destinació turística, i s’ha de gestionar com a tal”. Pulido lamenta que la gestió dels parcs naturals es centre només en la conservació de l’espai i creu que haurien d’incorporar també la figura del gestor turístic: “gestionar els espais naturals des de la perspectiva  d’una destinació turística implica prendre decisions i sovint el personal dels parcs té falta d’informació i desconeixement de la gestió turística”. “No voler tindre gestors turístics als parcs és negar la realitat, negar que el parc s’ha convertit en una destinació turística”, ha reblat.

Pulido ha advertit també que el negoci turístic ha deixat de ser transport i allotjament: “Aquí no està el negoci, no es fa turisme per a pujar a un avió i dormir a un hotel. Si no tenim més que això en un territori poc es pot oferir. Cal generar valor, tindre clar a quin tipus de turisme ens dirigim i buscar nínxols de mercat”. Pel que fa al turisme de natura veu imprescindible buscar la diferenciació, ja que l’oferta avui dia per a este tipus de turisme “és molt mimètica, molt similar a tot arreu”. Pulido ha apostat també per implementar la carta Europea de Turisme Sostenible (VCETS) com a eina de gestió i apostar per una promoció i comercialització responsable del destí turístic.

Taula d’experiències

La trobada d’Economia va cloure amb una taula d’experiències en la qual van participar Lluís Ferré, de l’empresa d’esports d’aventura Beniemocions SL de Benifallet; el xef Albert Guzmán del restaurant Albert Guzmán de Sant Carles de la Ràpita, i José Luís Todó, de la marca Donum Deus dedicada a la comercialització de la carn de cabra hispànica caçada al massís del Port.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies