HomeSense categoriaUn 17,6% d’ebrenques que recorren al servei d’atenció a la dona patixen...

Un 17,6% d’ebrenques que recorren al servei d’atenció a la dona patixen violència masclista

Avui 25 de novembre és el Dia Internacional contra la Violència Masclista, una xacra que aboca xifres esfereïdores, que posa d’acord tothom en el discurs però que no encerta a provocar una reacció social i política realment eficient. Només cal repassar les dades. Segons l‘Organització Mundial de la Salut, una de cada tres dones d’arreu del món patirà al llarg de la seua vida algun tipus de violència masclista.

Concretament, destaca que la violència de parella és el tipus més comú de violència contra la dona, ja que afecta el 30% de les dones a tot el món.

 

Si ens circumscrivim a Catalunya, segons l’enquesta de violència masclista del 2016, una de cada quatre dones majors de 16 anys afirmava haver estat víctima d’algun fet d’especial gravetat, tres punts percentuals per sobre del resultat del 2010, i una de cada 10 dones sostenia que havia estat víctima d’un intent de violació, quatre punts més que sis anys enrere.

La mateixa enquesta, segons ha difós ara a través d’un dossier estadístic l’Institut Català de les Dones, constatava que prop d’un 47% de les dones que havien sofert algun fet de violència masclista (sense incloure comentaris, gestos sexuals o exhibicionismes) tenien entre 16 i 29 anys, i que la majoria dels fets (20,9%) es produïen en llocs d’oci.

La reacció és lògica: el 44,3% de les dones que havien sofert algun fet de violència masclista amb molta afectació procuraven no sortir soles, el 22,5% tenia més por de sortir que abans dels fets i el 22% havia fet canvis en les seues activitats habituals i el 15% portava algun objecte per defensar-se. 

En el rerefons de tot plegat, encara rau una herència cultural i de valors que impedix a alguns homes veure la magnitud de la tragèdia: el 6% dels homes a Catalunya considerava que no deixar que la dona parle amb altres homes no és violència masclista, i el 3% que tampoc ho era obligar-la a tenir relacions sexuals.

El resultat és que 104 dones han estat assassinades en l’àmbit de la parella des del 2008 a Catalunya, i només en 27 casos (un de cada quatre aproximadament) hi havia interposada denúncia prèvia. Segons el Consell General del Poder Judicial, durant la primera meitat del 2018 es van adoptar un 52,7% de les ordres de protecció resoltes a Catalunya. La resta van ser denegades. Lluny del 64,7% d’adoptades el 2007, però també lluny del 66,1% de denegades el 2014. 

Un altre dels instruments d’anàlisi són les dades del telèfon d’atenció a les dones (900 900 120), que va rebre de gener a octubre d’enguany 8.823 trucades, 7.808 de les quals per motiu de violència masclista (781 cada mes de mitjana). El 94,7% han estat en l’àmbit de la parella i en un 99,4% dels casos la dona havia estat víctima si més no de violència psicològica.

 

Dades a partir de les consultes als Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) de Catalunya.

 

També resulten un baròmetre prou fidedigne a l’hora d’analitzar la realitat les Oficines d’informació de l’Institut Català de les Dones i els serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, que informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones.

Els SIAD estan presents en els municipis de més de 20.000 habitants i a les capitals comarcals. L’any 2017 als SIADs de Catalunya s’hi han realitzat 83.760 atencions, i s’han atès 25.989 dones (763 a les Terres de l’Ebre), de les quals 9.068 (xifra rècord des del 2010, segons la gràfica del mig) estaven en situació de violència masclista. Esta dada representa que el 34,9% de les usuàries d’estos serveis patien violència masclista i identifica les usuàries en esta situació malgrat no ser este el motiu principal de la seua consulta. A l’Ebre, el percentatge baixa fins al 17,6%, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG) d’acord amb les dades dels 102 SIADs que hi ha a Catalunya. La principal àrea de consulta de les dones ateses en els SIADs van ser en l’àmbit psicològic (32%), un percentatge que puja fins al 46,8% en el cas ebrenc.

 

Dades del telèfon d’atenció a les dones: 900 900 120. 

 

El proper dimarts 27 de novembre, la Generalitat, l’Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal del Baix Ebre celebraran el Dia Mundial contra la Violència de Gènere amb un acte a l’auditori Felip Pedrell (a les 12 h). 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

25 + = 31

Últimes notícies