HomeSense categoriaEl Banc d’Aliments ha repartit a l’Ebre prop de dos milions de...

El Banc d’Aliments ha repartit a l’Ebre prop de dos milions de quilos de menjar en quatre anys

Necessària solidaritat o fracàs de les polítiques socials. Com pot ser que a les Terres de l’Ebre del segle XXI hi haja més de 2.000 famílies necessitades, o si més no identificades en este sentit pels serveis socials dels ajuntaments? Repartir macarrons fins a l’infinit dels temps és la solució?, denunciava en un article publicat a l’Ara el 2015, Contra la caritat, Albert Sánchez Pinyol.

El responsable de la delegació de l’Ebre del Banc d’Aliments de Tarragona, el tortosí Òscar Ologaray, ho dixa clar en afirmar que la desena edició del Gran Recapte (una de les recollides organitzades pel Banc d’Aliments) no implica cap celebració: “Ho celebrarem el dia que no ens calga recollir aliments”. Però matisa que mentre hi haja fam, l’entitat, gestionada per una fundació privada benèfica independent, hi serà. Com hi serà este divendres i dissabte, 30 de novembre i 1 de desembre, a les Terres de l’Ebre, i a Tortosa com a centre neuràlgic, a través de 1.300 voluntaris (uns 700 a la capital ebrenca) que es desplaçaran als supermercats per a invitar els clients a participar en la campanya de recollida d’aliments nutritius de llarga durada (oli, llet, llegum cuit o conserves) per a alimentar la capacitat de distribució d’aliments bàsics de 32 entitats socials implantades al territori.  Són elles les que repartixen els aliments a partir de les valoracions dels serveis socials de cada municipi.

Tot i que el Gran Recapte s’organitza des del 2008, el Banc dels Aliments no va tenir implantació pròpia a l’Ebre fins al novembre del 2014. Des d’aleshores, ha repartit al territori 1.975.000 quilos de mejnar. Enguany, el Banc d’Aliments n’ha repartit 450.000 quilos: un 47% provinent de fons d’ajuda alimentària de la Unió Europea, un 26% de recollides solidàries com el Gran Recapte, un 18% de donacions d’institucions i un 9% de donacions d’empreses. L’entitat recorda que el 2017 es van repartir 500.000 quilos, però que “això suposa només uns 90 quilos anuals per persona, lluny dels 400 que es consideren necessaris per a tenir una dieta equilibrada”.

En les deu edicions del Gran Recapte, hi han participat com a voluntàries a tot Catalunya més de 130.000 persones i s’han recaptat més de 26 milions de quilos d’aliments, tot i que els organitzadors destaquen al mateix nivell la sensibilització assolida sobre l’existència d’una pobresa severa a l’entorn. Per a la desena edició, s’ha activat el Gran Recapte en línia, un web que facilita les donacions de lots d’aliments bàsics. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 81

Últimes notícies