HomeSense categoriaSimulacre de fuita a les instal·lacions d'una empresa de productes químics a...

Simulacre de fuita a les instal·lacions d’una empresa de productes químics a Tortosa

Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat avui divendres, juntament amb l’empresa Ercros, un simulacre de fuita en una cisterna de metanol a les instal·lacions que l’empresa té a Tortosa.

L’objectiu de l’exercici ha estat provar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de l’empresa; comprovar el sistema d’avisos i les actuacions del personal de l’empresa davant de situacions d’emergència; al mateix temps que treballar la coordinació entre els diferents cossos actuants, sobretot entre l’equip d’intervenció (EI) d’Ercros i els Bombers de la Generalitat.

L’exercici ha simulat el trencament parcial del braç de descàrrega d’una cisterna de metanol, que ha provocat la posterior fuita de producte  i la formació d’un núvol tòxic.

Un cop detectat l’incident, l’empresa ha posat en pràctica tot allò establert al seu PAU en relació amb els avisos, la intervenció, la concentració i el recompte del personal al punt de reunió i el seu posterior confinament. D’aquesta manera, seguint el protocol d’avisos, Ercros ha sol·licitat ajuda externa trucant al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.

 

Les tasques de l’equip d’intervenció d’Ercros i els Bombers de la Generalitat han consistit en l’equipament de nivell 2 per a la intervenció; la delimitació de la zona afectada i l’apantallament hidràulic per mitigar el núvol tòxic; i el segellat i tancament de la vàlvula per tallar el pas del metanol.

 

Els Bombers de la Generalitat han mobilitzat dos vehicles d’aigua i un de comandament (que ha coordinat la resta dels actuants en el simulacre). En primer terme, els Bombers s’han posat en contacte amb el personal de l’empresa per avaluar la situació i han iniciat la intervenció assumint la gestió de l’emergència. Conjuntament amb l’equip d’intervenció d’Ercros, mitjançant binomis mixtes entre bombers i personal de l’empresa han iniciat les tasques. En primera instància, una vegada s’han posat l’equipament de protecció de nivell 2, han realitzat la zonificació de l’espai i l’apantallament hidràulic per mitigar el núvol tòxic. Posteriorment, han segellat i tancat la vàlvula per controlar així la fuita. Paral·lelament, han fet recerca de possibles ferits. Un cop controlada la fuita, han revisat la instal·lació per tal d’assegurar la zona i restablir el normal funcionament de l’empresa.

La fàbrica d’Ercros a Tortosa ha mobilitzat als seus 44 treballadors més un equip d’intervenció format per 7 bombers especialistes de l’empresa. Ercros ha realitzat totes les tasques previstes d’avis i actuació de forma satisfactòria i disposa de procediments per identificar i controlar els riscos, i d’un sistema de gestió de la seguretat acreditat per la norma OHSAS 18001.

 

Els Mossos d’Esquadra han participat a l’exercici amb quatre agents (dues patrulles) que han realitzat tasques d’ordre públic i control del les vies, per facilitar l’accés dels vehicles d’emergències. En aquestes tasques també hi ha participat la Policia Local de Tortosa.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre fent la recepció de la trucada des del CECAT i, el responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre al lloc hi ha assistit fent d’observador.

En aquest simulacre s’ha desplaçat el punt de trànsit de Bombers de la Generalitat, que ha actuat de centre de coordinació de l’emergència. L’alcaldessa de Tortosa i el regidor de seguretat han participat també en el simulacre com a observadors.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

81 + = 87

Últimes notícies