HomeSense categoriaL’Ajuntamenta de Reus planeja tornar a desviar fons de l’Hospital de Móra...

L’Ajuntamenta de Reus planeja tornar a desviar fons de l’Hospital de Móra d’Ebre

L’Ajuntament de Reus podria desviar de nou els fons de reserva de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre per a pal·liar el dèficit de l’Hospital Sant Joan.

El centre del Baix Camp va tancar l’any 2017 amb un dèficit de 3,2 milions d’euros i ara, des de l’Ajuntament, tornen a posar la mirada en els fons de reserva de GECOHSA -l’empresa del consistori de Reus que gestiona l’Hospital de Móra d’Ebre-, d’on es podrien sostraure fins a 3,5 milions d’euros. Les alarmes ja s’han encès a la Ribera d’Ebre, on es reclama més inversió al centre, on hi ha equipaments del tot obsolets.

Segons publicava esta setmana el Diari de Tarragona, des de l’Ajuntament de Reus cada cop es veu més factible esta opció per tal de cobrir el dèficit continuat de l’Hospital Sant Joan, i eliminar la causa de dissolució del centre, almenys durant un any. Des de la Generalitat s’havia planejat la compra de la societat GECOHSA a l’Ajuntament de Reus, per tal d’assumir des del Departament de Salut la gestió de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. D’esta manera, es buscava tirar endavant la creació d’una societat participada íntegrament de la Generalitat i que passés a gestionar l’Hospital de la Ribera d’Ebre i, a la vegada, injectar capital a l’Ajuntament de Reus per tal de cobrir el dèficit de l’Hospital Sant Joan.

Finalment, però, l’auditoria contractada pel govern hauria acabat xifrant el valor de Gecohsa en molt menys de 3,2 milions d’euros, que és el que necessitaria l’Ajuntament de Reus per a tapar el forat que va tenir l’Hospital Sant Joan durant el 2017. Davant esta situació, el consistori reusenc torna a mirar Móra d’Ebre com l’única opció per tal de tancar l’anualitat del centre amb equilibri pressupostari.

Mentrestant, des de Móra d’Ebre se seguix esperant que la Generalitat tire endavant una empresa pública -la promesa Salut Terres de l’Ebre- que es faça càrrec de l’Hospital Comarcal. La concessió de la gestió a la reusenca Gecohsa va acabar el passat mes d’abril, però el contracte s’ha prorrogat davant la inexistència de la nova societat pública que puga gestionar l’Hospital de Móra.

 

Oposició a la ribera d’ebre

Les notícies sobre un possible nou desviament han tornat a encendre les alarmes a la Ribera d’Ebre, on ja es va generar un fort rebuig el 2016, quan l’Ajuntament de Reus va desviar els primers quatre milions d’euros del fons de reserva de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, defensa que, tot i que el desviament d’estos diners és “legal, en cap cas és moral”, ja que “són uns fons que Gecohsa ha aconseguit mitjançant una desinversió gran a les instal·lacions de l’Hospital i amb el sacrifici dels treballadors del centre”. Per això, diu, “no és lícit que estos diners es destinen ara a un altre hospital”. Tot i això, l’alcalde ha remarcat que la principal reivindicació ha de ser, però, que es tire endavant “de forma urgent” el pla d’inversions del centre, xifrat en 2,5 milions d’euros. Piñol recalca que estes inversions són “bàsiques” per a poder modernitzar i actualitzar l’Hospital i que s’han d’assumir, ja siga mitjançant Gecohsa o l’Institut Català de la Salut.

D’altra banda, tots els grups polítics del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre van rebutjar al ple d’este dimecres el desviament de fons cap a l’Hospital de Reus, i van reclamar també el pla d’inversions que necessita el centre. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

75 + = 82

Últimes notícies