HomeSocietatLa DO Terra Alta denuncia el silenci del Govern en les al·legacions...

La DO Terra Alta denuncia el silenci del Govern en les al·legacions contra els parcs eòlics

La Denominació d’Origen Terra Alta denuncia que no han rebut cap “resposta oficial” a les al·legacions i al recurs d’alçada que van presentar el 2017 contra la construcció de tres nous parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca.

El Consell Regulador de la DO i alguns cellers particulars que van presentar al·legacions individuals lamenten “el silenci administratiu” i advertixen que faran “tot el possible per a aturar estos projectes”. Ja estan treballant per a presentar un recurs contenciós administratiu si continuen sense rebre resposta per part de l’administració.

Les tres noves centrals eòliques  inclourien trenta aerogeneradors més i estan promogudes per Gas Natural i Alstom Wind, i ja han rebut l’aprovació provisional del seu Pla especial urbanístic per part de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre. Tal com va avançar este setmanari, les empreses tenen previst començar la construcció de cara al pròxim mes de juny. 

Per al proper any, doncs, la Terra Alta passaria de tenir 184 aerogeneradors a tenir-ne més de 200, i seguiria sent la comarca de Catalunya amb més implantació eòlica.

La DO Terra Alta, juntament amb altres empreses i associacions vinculades al territori i el paisatge, amb Unió de Pagesos, i alguns ajuntaments es mostren contraris a un projecte que “perjudica greument el model territorial i econòmic de la comarca, basat en l’agricultura i el turisme”.

 

Morenillo

La varietat de raïm negre Morenillo estarà inclosa aviat a la llista de les autoritzades pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta. Esta era una reivindicació històrica per a una varietat de raïm que es cultiva únicament a la zona de producció de la DO terraltina i on existixen vinyes amb gairebé cent anys.

Fins ara, el Morenillo no formava part de la llista de varietats de raïm comercials que configura l’Estat espanyol i això impedia que la DO Terra Alta la inclogués entre les varietats recomanades i/o autoritzades. No apareixia als etiquetatges, es camuflava i en alguns casos es registrava com a hectàrea de producció d’altres varietats.

Esta “alegalitat” fa ara que es desconega quin és l’abast exacte de la producció d’esta varietat a la comarca, una incògnita que amb la regularització es resoldrà aviat. “De cara a la propera campanya es podrà saber exactament quantes hectàrees de Morenillo hi ha”, ha celebrat el secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius. 

Este 2018 es complixen deu anys des que, per unanimitat, el Consell Regulador va fer la petició a l’Incaví per a poder incorporar el Morenillo entre les varietats de la DO Terra Alta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies