HomeSense categoriaNaix, en una iniciativa pionera a les Terres de l’Ebre, un grup...

Naix, en una iniciativa pionera a les Terres de l’Ebre, un grup d’acompanyament per a pares que han perdut els seus fills.

Probablement, la pèrdua d’un fill és una de les experiències més traumàtiques que es poden afrontar a la vida.

Amb la voluntat d’acompanyar i donar suport en el procés de dol als pares i mares que han perdut un fill, des de fa tot just una setmana, s’ha posat en marxa un grup d’acompanyament per a estos pares en la que és una iniciativa pionera a les Terres de l’Ebre.

El projecte ha nascut de la col·laboració del psicòleg Pere Clotet, la funerària Remsa i l’EMD de Jesús. “Perdre el fill és un dol que difícilment contemplem. Suposem que sempre morirà algú per sobre de la nostra generació: els avis o els pares. Però per als fills no estem preparats. És excepcional l’estima que li tens al fill en criar-lo i cuidar-lo i, per tant, és excepcional el que s’arriba a trencar quan es perd”, explica el psicòleg Pere Clotet.

El procés de dol en estos casos s’allarga molt més que un dol normal, segons detalla el psicòleg. Així, si la primera fase, la negació de la mort, en un dol normal pot durar un parell de setmanes, en el cas de la pèrdua d’un fill pot allargar-se mig any. La segona fase, la de ràbia i indignació, es pot dilatar també durant mesos, mentre que la d’un dol comú sol allargar-se dos o tres setmanes. “Finalment ens habituem a la pèrdua del fill, però no se supera mai”, afirma Clotet, que ja acompanyava sessions de dol, i que decidí emprendre la iniciativa després de trobar-se casos de pares en esta situació.

El grup de dol té una assiduïtat mensual i allà els usuaris podran compartir les seues experiències i vivències individuals. “I se sentiran més reconfortats perquè veuran que altres persones també estan passant pel mateix moment. Hi haurà ajuda mútua, veuran els petits avanços i millores dels uns i els altres”, concreta el psicòleg. “En formar part d’un grup et sents més reconfortat”. Les trobades són gratuïtes i es fan a Jesús.

La iniciativa no seria possible sense el suport de Remsa, que en els darrers anys ha fet un esforç evident a centrar-se en les famílies i les persones que passen per una pèrdua. Fa dos anys, així, es crearen els grups de dol, i el director general de Remsa explica que s’ha considerat adequat formar-ne ara un d’específic que ajude a tirar endavant els pares que han perdut un fill “ja que és una pèrdua molt especial”. “L’evolució de l’empresa dels últims 20 anys és molt gran, però des de fa quatre ens centrem molt en les persones”, explica Fernando Muiño, director general de Remsa. “Hem engegat diverses iniciatives i també estem treballant molt per als infants. A tots els tanatoris tenim una zona reservada per als infants, perquè estiguen més còmodes, i també hem creat un conte amb l’ajuda de professionals perquè els pares puguen explicar als seus fills este trànsit”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies