HomeSense categoriaEl Copate desplega el nou servei de recollida de residus al Baix...

El Copate desplega el nou servei de recollida de residus al Baix Ebre i el Montsià

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) ha començat a implantar ja a les comarques del Baix Ebre i el Montsià el nou sistema de gestió de residus que ha estat adjudicat per 5,9 milions d’euros a la UTE formada per les empreses Acciona i FCC.

La durada del contracte és de 4 anys més dos de pròrroga. La principal novetat és que per primera vegada les dos comarques han unificat en un únic contracte la gestió dels residus amb l’objectiu d’optimitzar el servei. “Hem fet un esforç de gestió conjunta. No era fàcil que 24 municipis ens poséssem d’acord, venint de models de gestió diferents, però ho hem fet en benefici d’un servei més eficient i sostenible”, ha assegurat el president del Copate, Paco Gas. Esta gestió conjunta de la recollida d’escombraries inclou els 12 municipis del Montsià, i 12 dels 14 del Baix Ebre, ja que Tortosa i Deltebre n’han quedat al marge. Gas ha recordat que la gestió dels residus té un important impacte en les finances municipals i ha defensat el model del Copate, de mancomunar servei i afavorir l’economia d’escala per a optimitzar recursos. “Unificar tot el servei ens ha permès emprendre un contracte que implica una inversió de prop d’11 milions d’euros que, de forma individual, els ajuntaments no haguessen pogut fer”.

 

 

Salt qualitatiu

El nou contracte de gestió de residus implicarà una millora important en la qualitat del servei a les dos comarques. D’entrada es renovarà tota la flota de camions i de maquinària per a realitzar la recollida i transport dels residus. Es disposarà d’una flota de 19 camions i d’altra maquinària com equips hidronetejadors de contenidors, vehicles elèctrics de repàs, nous vehicles de recollida de voluminosos o una escombradora. “Esta renovació suposa també un avenç en les noves tecnologies que s’utilitzen en el control, la pesada i la gestió dels residus”, ha afegit Gas. A més, tots els camions disposaran d’un sistema de GPS per a controlar “la traçabilitat de la prestació del servei” i es posarà en marxa una aplicació mòbil perquè els ajuntaments puguen controlar els mitjans i comunicar incidències.

 

 

Canvi de model al montsià

A més de renovar la maquinària el nou contracte suposarà també un canvi de model al Montsià, on es va apostar al seu dia per un sistema de contenidors soterrats de recollida manual en superfície. Este sistema requerix el doble de temps de recollida de la brossa que al Baix Ebre on l’any 2008 es va implantar el sistema bilateral superior, que permet una recollida totalment automàtica i mecànica. Amb el nou contracte es renovarà el 70% de les 225 illes de contenidors soterrades que hi ha a la comarca del Montsià per a adaptar-les al nou sistema de recollida i el 30% restant passaran a ser illes de contenidors en superfície, en funció de la decisió de cada ajuntament. El període de transició al nou model a la comarca del Montsià s’allargarà uns quants mesos i es preveu que el nou sistema estiga del tot implantat a finals de maig.

En el cas del Baix Ebre es preveu la posada a punt dels 1.276 contenidors que hi ha a la comarca i la substitució d’aquells que estiguen en més mal estat. Al Baix Ebre es preveu que la implantació del nou model estiga complerta a finals del mes de febrer.

 

Més recollida de voluminosos i més neteja

Una altra de les millores d’este nou contracte és l’increment de les freqüències de pas dels vehicles de repàs, és a dir, aquells que recullen tota la brossa que es diposita fora dels contenidors. A més, amb el nou sistema s’incrementarà la freqüència de neteja dels contenidors -tant per dins com per fora-. Els contenidors de matèria orgànica es netejaran 16 vegades l’any i tres els de recollida selectiva, que fins ara no es netejaven. En el cas de les illes soterrades, la neteja es farà també interior i exterior, un servei que no es donava fins ara. També hi haurà un nou servei de recollida de voluminosos. 

 

Crida a separar residus

En l’acte de presentació del nou servei de gestió de residus als alcaldes del Baix Ebre i el Montsià, Paco Gas, va fer també una crida als ciutadans perquè es consciencien de la importància que té el reciclatge i la separació dels residus. “L’encariment que tenim any rere any del servei es deu al fet que no es fa una gestió adequada per part dels ciutadans, de seleccionar i d’utilitzar correctament cadascun dels contenidors i separar la resta, de la matèria orgànica, el vidre, el cartró i els plàstics”. Gas ha recordat que el cànon per tona de resta – sense reciclar- que arriba a l’abocador incrementa cada any i això repercutix després en els costos del servei.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

41 + = 45

Últimes notícies