HomeSense categoriaLa Generalitat inaugurarà el nou edifici judicial de Tortosa al 2019

La Generalitat inaugurarà el nou edifici judicial de Tortosa al 2019

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el president del Tribunal Superior de Justícia,Jesús María Barrientos, han reunit els respectius equips a la conselleria de Justícia per celebrar l’anomenada Comissió Mixta, que agrupa la direcció del Departament i de la cúpula judicial a Catalunya. Es tracta d’un fòrum de coordinació amb l’objectiu de garantir el servei públic de justícia.

En el marc d’aquesta trobada, la consellera Capella ha destacat “l’esforç inversor del Govern en la construcció en nous equipaments judicials que la Generalitat de Catalunya posa al servei de la ciutadania”. Comptant-hi les obres que ara mateix s’estan executant, el Govern inverteix 66 MEUR fins al 2025 en nous edificis i en la reforma i adequació dels més antics. D’aquesta quantitat, la Generalitat en destina 40 MEUR a la construcció d’equipaments de nova planta. És l’equivalent al 60 % de la inversió en infraestructures.

Les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa acabaran a principis d’any. L’equipament disposarà de 3.500 metres quadrats de superfície. D’aquesta manera, la ciutat concentrarà tota l’activitat judicial a l’entorn de la plaça dels Estudis. La inversió és de 5,3 milions d’euros.

 

14 nous òrgans judicials

El Departament de Justícia té previst posar en funcionament entre aquest any i el 2020 un total de 14 nous jutjats arreu de Catalunya. El pressupost destinat a fer efectiva la creació d’aquests òrgans és de 7.396.235 euros, que corresponen a les partides destinades a obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors.

El 30 de juny es van posar en marxa els cinc primers jutjats a Badalona (1a Instància 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11) i Granollers (1a Instància 8 i 9). Des de l’1 d’octubre estan en funcionament els nous jutjats de Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7) i Terrassa (1a Instància 9). A finals de desembre entrarà en funcionament el nou jutjat al Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i un altre a l’Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant el 2019 es crearan els jutjats de Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9); el 2020 entrarà en funcionament el de Girona (1a Instància 7).

 

Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat

L’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats i el cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de més de 500 MEUR.

 

Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge

La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

 

Dèficit de jutges a Catalunya

Catalunya té 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, a l’Estat espanyol aquesta xifra se situa en 11 per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats. La creació de nous jutjats, però, és competència del Ministerio de Justícia.

La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia.

Totes les comunitats autònomes amb competència en administració de justícia reben una transferència directa i finalista per a la creació de nous òrgans judicials, excepte Catalunya.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 7 = 15

Últimes notícies