HomeSense categoriaL’Hospital de Móra d’Ebre espera noves inversions un cop desvinculat de Reus

L’Hospital de Móra d’Ebre espera noves inversions un cop desvinculat de Reus

L’any 2018 ha estat l’any de la caiguda de SAGESSA i l’entramat sanitari liderat per l’Ajuntament de Reus al sud del país.

El Servei Català de la Salut ja ha anunciat que este 2019 es farà càrrec dels centres sanitaris gestionats per les empreses del consistori reusenc per a intentar frenar el dèficit acumulat els últims anys.

L’any vinent serà, doncs, “un any de transició”, segons el president del CatSalut, Adrià Comella. Des de la Generalitat tiraran endavant diverses empreses públiques per a fer-se càrrec de la gestió dels CAPs, centres sociosanitaris i hospitals que fins ara es gestionaven des de Reus. Entre ells, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, que dona servei a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Així finalitzarà el domini de Reus sobre l’Hospital de Móra d’Ebre. El passat divendres, però, la junta general de l’empresa GECOHSA -gestora del centre i propietat de l’Ajuntament de Reus- va aprovar el desviament dels tres milions d’euros que encara restaven al fons de reserva de l’Hospital riberenc per tal de pal·liar el dèficit que va acumular l’Hospital Sant Joan de Reus durant l’anualitat 2017, i així han aconseguit remoure la causa de dissolució que afectava el centre. Este desviament de diners se suma als quatre milions d’euros que ja es van desviar el 2016, també per a tapar el forat que genera l’Hospital Sant Joan de Reus.

Uns diners que surten dels fons de reserva, un dipòsit de l’Hospital morenc, que s’ha anat generant per l’estalvi de diners que venien directament de la Generalitat, i que estava adreçat a la inversió en nous equipaments i també en recursos humans per a Móra d’Ebre.

Esta maniobra financera ha encès les alarmes al territori en els últims dos anys tant a representants polítics com a treballadors, que fa temps que reclamen noves inversions a l’Hospital, sobretot pel que fa a equipaments mèdics que han quedat obsolets pel pas del temps. “A Móra d’Ebre podem fer arqueologia d’equipaments sanitaris”, ironitzava la setmana passada el portaveu del comitè d’empresa de l’Hospital de Móra, Josep Domínguez. Dos dies abans del desviament d’estos tres milions d’euros, els treballadors del centre es van tancar per a protestar contra “l’espoli” que ha exercit l’Ajuntament de Reus sobre l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, reitera en els últims mesos que “tot i que el desviament és legal, és moralment injust i reprovable” i, durant els últims anys ha reclamat a la Generalitat i també a Gecohsa que assumisquen “un pla d’inversions per actualitzar el centre”, que pujaria a uns 2,5 milions d’euros, una xifra molt inferior als vuit milions que es van arribar a acumular als fons de reserva de l’Hospital. 

 

Nova gestió

 El 2019 La Generalitat ja va anunciar el 2017 la posada en marxa d’una empresa pública per a poder gestionar l’Hospital de Móra d’Ebre, una proposta que va entusiasmar tant a polítics com a treballadors del centre, perquè suposava la desvinculació de l’Ajuntament de Reus i la possibilitat de tirar endavant noves inversions al centre. Tot i això, al mes d’abril, quan va expirar la concessió a Gecohsa per a gestionar l’Hospital de Móra, la nova empresa pública encara no estava operativa per a fer el relleu, i actualment la gestió seguix prorrogada en mans de Gecohsa. 

La nova societat, que l’exconseller Toni Comín va presentar l’any passat amb el nom de ‘Salut Terres de l’Ebre’ havia de passar a gestionar no només l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre sinó també altres centres sanitaris ebrencs de titularitat municipal, si això ho volien els ajuntaments. En el cas de l’Ebre, l’Hospital Comarcal d’Amposta, la Clínica Terres de l’Ebre o l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, que funcionarien com una xarxa integrada de salut a l’Ebre, gestionada directament des de la Generalitat.

 

Un any més tard, Salut Terres de l’Ebre no s’ha posat en marxa i el model que este mes ha presentat el CatSalut dista de l’anunciat per Comín. Des de la Generalitat s’estan plantejant ara dos opcions per a tirar endavant la gestió pública de la salut al sud de Catalunya.

La primera -defensada pel Departament de Salut-  seria la de posar en marxa una empresa pública per a gestionar l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, i una altra empresa perquè es faça càrrec de  l’Hospital Sant Joan de Reus. 

L’altra opció -defensada pel Departament d’Economia-, i que ha pres força durant les últimes setmanes, és la de posar en marxa una única empresa pública que es faça càrrec de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i l’Hospital de Reus de forma conjunta. “Sempre dotant d’autonomia l’Hospital de Móra, que tindrà gestió pròpia i un pressupost propi”, acota el director del CatSalut, Adrià Comella.

Les dos opcions s’han acceptat des de la Ribera d’Ebre, però també han generat algunes reticències, especialment l’opció de tirar endavant una única empresa per als dos hospitals. L’exgerent de l’ICS a l’Ebre, Ismael Piñas, en un article la setmana passada a este setmanari, criticava obertament la possibilitat de crear una única empresa “des del Camp de Tarragona” per a gestionar també l’Hospital de Móra d’Ebre, i titllava l’opció de “centralista”, al mateix temps que demanava al conseller d’economia Pere Aragonès que faça marxa enrere i es replantege la posada en marxa de Salut Terres de l’Ebre, tal com estava plantejada.

L’actual gerent, Mar Lleixà, s’ha mostrat obertament partidària de tirar endavant dos empreses públiques diferenciades per a Móra d’Ebre i per a Reus i assegura que pressionaran la Generalitat perquè tire endavant les dos societats. En este cas, l’empresa que gestione Móra d’Ebre es podria convertir també en una societat que aglutine altres centres ebrencs, com plantejava Salut Terres de l’Ebre

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies