HomeSense categoriaLa fada Estella, el nou personatge nadalenc del Delta

La fada Estella, el nou personatge nadalenc del Delta

Des del 2015, el delta de l’Ebre té un personatge nadalenc propi.

Es tracta d’Estella, la Fada de la Llum de les llacunes del Delta, creat per la deltebrenca Carme Franch. La història d’Estella es remunta quan al Delta no hi havia fars i la seua llum servia per a guiar els Reis Mags d’Orient a arribar a la desembocadura de l’Ebre. “La història d’Estella em va vindre com un regal”, explica Franch, que ara n’ha escrit un conte.

“L’historiador, Jordi Gilabert, em va explicar que el nom de la bassa de l’Estella -situada prop de la llacuna del Canal Vell- es deia d’esta manera perquè antigament hi havia un màstil amb un foc sempre encès, com si fos un far, que guiava els navegants que volien entrar per l’Ebre”. A partir de conèixer esta història, Franch va començar a imaginar que “la persona que mantenia viu aquell foc era una dona i, a poc a poc, vaig anar recreant el personatge fins que va nàixer la fada Estella”, explica Franch. L’any 2015 es va donar a conèixer la història d’Estella a través d’un petit relat que es va gravar per la ràdio municipal de Deltebre. L’àudio va circular de mòbil en mòbil i des de llavors la fada Estella s’ha convertit en un dels personatges propis del Nadal a Deltebre. “S’ha convertit en una història de totes i tots”, celebra Franch,”jo la vaig escriure però entre tots l’hem fet gran”. De fet, des que es va gravar aquell petit relat, Estella ha estat present a totes les cavalcades de Reis de Deltebre, portant la llum que guia Ses Majestats.

Ara, tres anys després, i coincidint amb el Nadal, s’ha publicat el conte de la fada Estella, amb textos de Carme Franch i il·lustracions de Julio Aliau.

En una entrevista a Ràdio Delta, tant Franch com Aliau han explicat que tenien molt clar com havia de ser la fada Estella i quin aspecte havia de tindre. “No havia de ser una princesa, és una dona del Delta i havia d’anar vestida com a tal, amb roba de treball, una vareta de fang i descalça per a entrar als arrossars”, explica Franch. 
Al conte, a més d’Estella, hi surten un xiquet i una xiqueta que descobriran la fada i l’ajudaran a realitzar la tasca que té encomanada: il·luminar el camí dels Reis Mags d’Orient. 

Per a presentar el conte, el passat 5 de desembre es va fer una representació de la història d’Estella a càrrec d’alumnes de l’escola Riumar i del centre residencial la Duna. El llibre es pot adquirir al preu de 7 euros en diferents establiments de Deltebre.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies