HomePolíticaAmposta aprova un pressupost de 23,4 milions sense debatre’l al plenari

Amposta aprova un pressupost de 23,4 milions sense debatre’l al plenari

El govern d’Esquerra d’Amposta ha aprovat un pressupost de 23.386.335,80 euros per al 2019.

Es tracta dels darrers comptes d’este mandat municipal i que donen “continuïtat” a la tasca realitzada pel govern d’Adam Tomàs en els darrers quatre anys “i incorporen, per tant, totes les millores que hem anat fent”, ha dit l’alcalde.

Així, els comptes reflectixen, un any més, un increment de la partida de les polítiques d’ocupació que el 2019 arribarà a la xifra de 991.729 euros, 811.000 euros més que a l’inici del mandat municipal. El pressupost també incorpora i incrementa els ajuts d’urgència social i també inclou els ajuts a les rendes baixes, a l’IBI, al comerç, a la contractació i l’emprenedoria, als centres educatius i a la rehabilitació, creats esta legislatura. Als comptes també es reflectix un increment en el suport a les entitats socials, esportives i culturals de la ciutat i la rebaixa de la pressió fiscal a la ciutadania. Així el pressupost del 2019 manté congelats tots els impostos i taxes que es van rebaixar el 2018:  “Des del 2015, ingressem 750.000 euros menys per les rebaixes del tipus de l’IBI, vehicles i plusvàlua, fet que representa una pressió fiscal mitjana per al conjunt de la ciutadania de l’11,5% menys que l’any 2015”, ha assegurat Tomàs. Pel que fa a l’endeutament, els comptes del 2019 permetran situar-lo per sota del 41%, un percentatge molt inferior al 65,69% que hi havia en començar la legislatura l’any 2015.

En el ple celebrat el passat 27 de desembre del 2018, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, també va explicar que els pressupostos reflectixen “la voluntat política de crear la nova empresa pública de serveis” amb la incorporació de 50.000 euros de capital social per a la nova empresa que gestionaria d’entrada serveis com la piscina coberta o la neteja de les dependències municipals.

Pel que fa al capítol d’inversions, s’han incorporat de sortida 350.644,09 euros en diferents actuacions, que es complementaran amb la incorporació del superàvit del 2018. Entre estes inversions destaca els 150.000 euros per a la rehabilitació de la façana fluvial, el projecte escollit en el procés dels pressupostos participatius. El govern municipal ha incorporat també als comptes un annex amb el pla quadriennal d’inversions que l’equip de govern ha anat realitzant durant esta legislatura. Des del 2016 s’han executat 7,4 milions d’euros i entre el 2019 i el 2020 se n’executaran 8,8 milions més en obres que ja estan adjudicades o que ja tenen partida pressupostària per al 2019. Durant tot el mandat s’hauran fet més de 18 milions d’euros d’inversions, segons va destacar Tomàs.

El govern d’Esquerra d’Amposta va aprovar els pressupostos del 2019, amb el suport del PSC i el vot en contra dels regidors Rosita Pertegaz i Germán Ciscar i del grup de CiU. El PSC va argumentar el seu vot favorable pel fet que el govern municipal haja inclòs algunes de les propostes del PSC als comptes del 2019 com són la urbanització de l’entorn de l’estació d’autobusos o la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques a la ciutat. “Hem vist voluntat d’arribar a acords”, va assegurar al Ple el portaveu del PSC, Francesc Miró, on va insistir que des del PSC “fugim de la demagògia” i malgrat trobar-se a pocs mesos de les eleccions municipals han decidit no perdre l’oportunitat de poder incorporar al pressupost diverses accions per a impulsar la ciutat.

Sense debat al plenari

La sorpresa en el ple de pressupostos  es va produir quan l’alcalde va donar per finalitzat el debat després del primer torn d’intervenció dels grups municipals, en no fer ús del seu dret a rèplica i evitant així rebatre i entrar en el debat dels pressupostos amb els grups de l’oposició.

En finalitzar el ple Tomàs va justificar la decisió de no debatre els pressupostos per a no alimentar l’electoralisme que al seu entendre fan CiU i Plataforma per Catalunya:  “no els hem debatut perquè este govern està cansat d’este pacte entre CiU i Plataforma per Catalunya que, a pocs mesos de les eleccions, responen més a uns interessos minoritaris que no pas als interessos generals de la ciutat”. 

La decisió no va agradar CiU i Plataforma per Catalunya, que van lamentar no aprofundir més en el debat de pressupostos. “L’alcalde no ha contestat perquè no podia contestar i diuen que qui calla atorga. La realitat és que estan governant molt malament, estan gastant els diners dels ampostins de manera descontrolada”, va assegurar la portaveu de CiU, Isabel Ferré. A més, el regidor Germán Ciscar va acusar el govern d’Adam Tomàs de fer uns pressupostos “de copiar i enganxar que no presenten un projecte a mitjà i llarg termini que solucione els problemes reals dels ampostins”. Els grups de l’oposició van acusar el govern “d’improvisar” i de fer uns pressupostos poc creïbles.

“Són els millors pressupostos que es podien fer fruit d’un intens treball intern de quatre anys”, va assegurar l’alcalde Adam Tomàs, en acabar el Ple fent cas omís de les crítiques de l’oposició.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies