HomeFestesSant Antoni arriba a les Terres de l'Ebre

Sant Antoni arriba a les Terres de l’Ebre

Passades les festes de Nadal, alguns municipis de les Terres de l’Ebre es preparen per a celebrar una festa marcada en el calendari: Sant Antoni.

Tot i que esta festivitat gira al voltant dels animals, cada localitat el celebra d’una manera diferent de la resta. Es tracta d’una festa arrelada al territori de parla catalana i a la religió cristiana.

Les activitats que organitzen cada municipi giren al voltant de la data del 17 de gener, onomàstica d’este sant que, durant segles, ha anat lligat a la protecció dels animals que facilitaven les tasques que duen a terme la gent del camp i actualment, a tot tipus de mascotes. Tot i això, tradicionalment la invocació del sant tenia per objectiu la d’obtenir una millor fertilitat per a estos animals. Entre les activitats més conegudes de la festa, hi ha la benedicció de les cavalleries, així com les desfilades conegudes com Tres Tombs, presidit per Sant Antoni. En altres indrets, també és tradicional generar grans foguerades o barraques.

Els Tres Tombs al territori és una tradició força estesa, com a patró dels gremis de traginers. També es coneix este ritual com a passades o beneïdes. Consistix a donar voltes amb els cavalls, rucs i matxos –animals que s’han utilitzat durant anys per a les feines del camp- que estiren tot tipus de carros pels diferents carrers de la població on es celebra. Majoritàriament ho fan al voltant de les esglésies, ja que es coneix que en època precristiana el costum era donar voltes a temples perquè els deus fossen propicis.

Sant Antoni a l’Ebre

Cada municipi celebra les seues festes a la seva manera o tradició. Sant Antoni no és una excepció i hi ha municipis que destaquen per saber mantenir, encara ara, alguns d’estos trets distintius. Hi ha localitats que esta data assenyala una festa major d’hivern, per la qual cosa hi dediquen uns dies a l’organització d’activitats per a totes les edats, on no falten les sessions de ball de tarda i nit.

Ascó és un dels municipis de la Ribera d’Ebre que hi destaca durant esta festivitat per la celebració de les tradicionals corrides de cavalls, rucs i matxos, que el Govern de la Generalitat es va encarregar, l’any 2010, de declarar esta activitat Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Els veïns i veïnes dediquen tres dies de festa, on també destaca una gran foguera instal·lada a la plaça de l’Església i que no s’apaga fins que s’acaba la festivitat.

Una de les poblacions que també ha sabut conservar i recuperar les seues festes de Sant Antoni és el Mas de Barberans. Concretament, ha estat rescatada dels anys 1900 i 1925, quan es va deixar de celebrar. Però gràcies al treball realitzat ara fa gairebé 10 anys, a banda de recuperar, també s’hi ha adaptat als nous temps. La seua principal característica és l’animació al carrer amb la representació de les figures dels dimonis amb focs i llums que ambienten la població, a més d’una gran foguera. 

Sense marxar de la comarca del Montsià, Alcanar celebra esta festivitat amb el ball de mantons, on tant els grans com els petits lluïxen la vestimenta tradicional de la localitat per a ballar al ritme de la jota durant diferents moments del cap de setmana. Tampoc hi falta la benedicció dels animals o la missa, així com diferents activitats per a totes les edats.

El municipi del Perelló també destina uns dies de festa per a celebrar la festivitat de Sant Antoni. Els elements festius com els gegants, capgrossos o els diables amb un correfoc anuncien l’inici de la festa. El mateix 17 de gener té lloc els Tres Tombs pels carrers del municipi que finalitza amb la benedicció de tots els animals a la plaça de l’Església. Al voltant de la data s’organitzen diferents activitats com la proclamació de la pubilla i les damisel·les, nits de ball o una cursa ciclista.

Estos són alguns exemples de diferents activitats característiques del territori ebrenc, tot i que són molts d’altres els qui també dediquen activitats d’oci per a celebrar-ho.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 81

Últimes notícies