HomeSense categoriaEls citricultors dixen un 40% de la collita als arbres per la...

Els citricultors dixen un 40% de la collita als arbres per la saturació del mercat

Els citricultors ebrencs s’enfronten a una de les pitjors campanyes dels darrers anys i actualment un 40% de la fruita que s’hauria d’haver recol·lectat encara és als arbres.

La situació és molt dolenta i els pagesos es troben amb preus irrisoris per sota dels 0,10 euros el quilo o, fins i tot, n’hi ha que venen la fruita sense preu estipulat. “La cullen per a no deixar-la a l’arbre però no saben ni quan ni a quant la cobraran. No hi ha preu perquè el mercat està saturat de cítric de països tercers”, explica Joan Roig, alcalde d’Alcanar, que lamenta que la situació del sector dels cítrics ha arribat enguany a un punt crític que ha portat, fins i tot, a algunes comercialitzadores d’Alcanar a tancar portes.

Enguany la situació s’ha agreujat per l’ampliació de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i alguns països de l’Àfrica Meridional que permet l’entrada de cítrics de Sud-àfrica fins a la meitat del mes de desembre, cosa que provoca una competència “en espai i temps” dels cítrics de Sud-àfrica i els del territori. “Quan va començar la campanya de recol·lecció aquí, el mercat estava saturat de cítric de països tercers”, assegura Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics de la Unió de Pagesos.

Esta situació, sumada a les pluges torrencials de finals d’octubre, que van danyar molts conreus, ha fet que la campanya d’enguany siga ja “irreparable”. “És una cadena que quan comença malament ja no es pot arreglar. Hi ha molta fruita que no es va recollir al principi i que encara és als arbres i la majoria està sobremadura”, diu el responsable d’UP. 

 

Competència injusta

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, lamenta que es produïsca una competència injusta entre els cítrics de Sud-àfrica i el del territori, tant per les condicions laborals dels recol·lectors sud-africans com per la falta de controls fitosanitaris. Això fa que el preu del cítric africà siga molt més baix que el produït aquí, sota la legislació europea, que és de molta més qualitat. “Davant una situació de superproducció, les grans superfícies s’agafen al preu més baix i això et destrossa”, lamenta Roig.

Per al sindicat agrari Unió de Pagesos, ja no hi ha solucions que puguen redreçar la campanya d’enguany i alerten que la fruita que ha quedat a l’arbre per a collir implica ara un problema afegit per als pagesos, que hauran de fer caure tot el fruit per a tornar a produir-lo i triturar-lo per a evitar problemes de plagues al camp, fet que implicarà un cost afegit als pagesos. Des d’UP, Carlos Roig ha assegurat que cal que el Ministeri d’Agricultura emprenga mesures per a evitar que la situació es torne a repetir l’any que ve i demana que s’incloga una clàusula de salvaguarda al tractat de lliure comerç que limite l’entrada de cítric de països tercers. 

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha precisat que este tractat de lliure comerç no és l’única causa de la crisi dels cítrics i ha apuntat també a diferents causes estructurals que 
s’haurien d’analitzar “perquè no és normal que un supermercat de proximitat venga cítric de fora”, ha reblat.

 

La crisi dels cítrics al senat

Davant esta situació crítica del sector citrícola ebrenc, el senador d’Esquerra Republicana, Miquel Aubà -que va visitar dimarts Alcanar-, ha sol·licitat la compareixença del ministre d’Agricultura, Luis Planas, davant la Comissió d’Agricultura del Senat perquè responga sobre la situació provocada, en part, per l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i alguns països de l’Àfrica Meridional. “El ministre ha d’explicar què pensa fer el Ministeri amb el compromís que es va arribar l’any 2016 al Senat, a instàncies d’Esquerra, en el qual els partits polítics es van comprometre a vetllar per la situació de l’entrada dels cítrics a Europa i, per tant, oferir solucions si es produïa una situació de crisi com la que s’està produint actualment”, ha declarat el senador. En paral·lel, Aubà també ha presentat nou preguntes per escrit al Govern espanyol sobre els efectes de l’acord comercial. 

Claudia Ruiz
Claudia Ruiz
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 9

Últimes notícies