HomeCulturaLa programació anual del Museu de la Pauma fa una aposta per...

La programació anual del Museu de la Pauma fa una aposta per fusionar disseny i artesania

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma afronta un 2019 ple de reptes, amb projectes en els quals fa temps que porten treballant i que estan a punt de veure la llum, com el de Jotes i plantes, i d’altres que fusionen disseny i artesania que just emprendran a finals de gener.

Tradició i contemporaneïtat en equilibri, al voltant de les fibres vegetals i seguint el calendari festiu i natural. Així serà el primer taller  programat de màscares d’espart. Tindrà lloc l’últim cap de setmana de febrer, per a lligar-lo amb la celebració del Carnaval, del 2 al 5 de març. Anirà a càrrec de l’artesana holandesa Simone Simons.

Al mes de març, a les portes de la primavera, la proposta serà treballar el vímet viu jugant amb el cicle natural d’esta planta que, com la majoria, brota i florix a la primavera, fent servir com a matèria primera tiges vives per a crear les peces d’artesania, de manera que quan arriba el bon temps broten i la peça creada es transforma en una peça amb vida pròpia. El taller l’impartirà tot un mestre en la matèria, l’artesà català Joan Farré, que ha revolucionat el món de l’artesania del vímet i entre les seues especialitats hi ha l’ús de vímet viu en el disseny de parcs i jardins.

L’altra cita important tindrà lloc per Setmana Santa, un dels moments amb més activitat i diversos tallers. Enguany es repetirà el d’estalvis i tovalloners, un clàssic anual, mentre que un taller per a elaborar una granera de foc substituirà el de nines realitzat el 2018. També
s’oferirà un taller a l’agost per a ensenyar a confeccionar un decantador de vi amb pauma. Un exemple de com les tècniques artesanes s’apliquen a utensilis d’usos contemporanis.

Pràcticament cada mes hi ha un taller programat: a l’abril torna la bova de la mà de Maria Escura; panera rústica amb Antònia Manils, al maig; cistell teixit en zig-zag, amb Mònica Guilera, al juny; cistelló de vímet i canya, amb Aleix Grifoll, a l’octubre; recipient teixit amb la tècnica del looping, amb Tim Johnson, al novembre, i finalment, els detalls de Nadal amb les artesanes d’Art Pauma, al desembre.

Menció a part mereix el Fibrescampus, l’última setmana de juliol i la primera d’agost, amb artesans, artesanes i artesania d’arreu del planeta. Enguany amb un monogràfic de cistelleria amb escorça de castanyer de l’artesana basca Beatriz Unzueta, i l’artesà català Lluís Grau. I un segon monogràfic de vímet amb l’artesana belga Lieve Lieckens i la danesa Jette Mellgren. També s’han programat quatre exposicions temporals.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies