HomeCulturaUn espectacle homenatjarà i reivindicarà el món de la cultura a les...

Un espectacle homenatjarà i reivindicarà el món de la cultura a les Terres de l’Ebre

Amb l’objectiu de reunir i homenatjar totes les persones i entitats vinculades al món de la cultura que han rebut un premi o reconeixement el 2018, el pròxim 26 de gener es realitzarà a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa l’espectacle Numen, somni de l’Ebre, creat per Valer Gisbert.

La proposta ha sortit del col·lectiu Dillums d’Art al Forn, que ha decidit muntar un espectacle de reconeixement a tots els premiats i també com “a exercici d’autoestima de posar en valor la quantitat i qualitat de gent que treballa per la cultura al nostre territori”, ha dit Ricardo Gascón, president de Dillums d’Art al Forn; i és que la llista d’homenatjats supera la vuitantena de persones. Es tracta de premis no només d’àmbit territorial, sinó també de caire nacional i internacional.

L’acte reunirà premiats de tots els vessants de la cultura i de múltiples disciplines artístiques: “Volem que siga també un acte de projecció exterior perquè es veja que des de les Terres de l’Ebre el cultiu de les arts és molt important”.  Tot i que encara no s’ha fet pública, la llista d’homenatjats superarà la vuitantena i més d’una cinquantena han confirmat ja la seua presència a l’acte del Felip Pedrell. “No serà una gala d’entrega de premis perquè cadascú ja ha rebut el seu. L’objectiu és homenatjar-los a través de l’espectacle realitzat per Valer Gisbert”, ha precisat Jesús M. Tibau, membre del col·lectiu. “L’acte del 26 de gener sintetitza molt bé la filosofia dels Dillums d’Art al Forn:  reunir i sumar gent de la cultura i les arts, ja que de la suma sempre naixen coses noves”.

‘Numen, somni de l’ebre’

L’espectacle homenatge, creat per Valer Gisbert, duu per títol Numen, somni de l’Ebre i introduirà el treball de gran part dels premiats, a través de textos, fotografies, vídeos o imatges. L’espectacle gira entorn de la deessa Numen, “la musa de la inspiració que viu sota el riu Ebre”, ha explicat Gisbert.

La musa es despertarà des del fons del riu per a despertar la consciència de l’art i serà este personatge el que farà de fil conductor entre les 9 escenes que componen l’espectacle. “He intentat que quasi tots els homenatjats estiguen representats a l’espectacle”, que comptarà amb una barreja de diferents disciplines artístiques: el gest, el cant, la música, el teatre, la imatge, la llum, la poesia o la narrativa, entre d’altres. Pel que fa al repartiment, en l’espectacle hi intervindran un total de 9 artistes: Marta Viladrich, Enric Panisello, Maria Cinta Villamón, Alba Figueroa, Montserrat Hernández, Octavi PLa, Noel Luna, Ismael Villamón, Meritxell Sabaté i Júlia Redó. A més, en l’espectacle hi col·laboren l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa i l’escola Lo Planter.

Entre les persones que s’homenatjarà el dia 26  hi ha, per exemple, Victòria Almuni, que va rebre la Creu de Sant Jordi 2018, escriptors com  Jordi Gilabert (Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre), fotògrafs com Marc Prades, periodistes com Joana Pardos (Premi Ondas) i Fàtima Llambrich (Premi Justícia), la poetessa Zoraida Burgos (Premi Grifonet), entre altres personalitats, com el coreògraf Roberto Olivan o l’escriptor Andreu Carranza.

Este espectacle homenatge ha estat una iniciativa sorgida del col·lectiu Dilllums d’Art al Forn i està organitzat conjuntament amb Òmnium Cultural Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa. “Òmnium Cultural havia de ser-hi. És necessari que la cultura es vege cada cop més, com a país ho necessitem i també a les Terres de l’Ebre”, ha dit la presidenta d’Òmnium Ebre, Dolors Roo. Finalment, la regidora de Cultura de Tortosa, Dolors Queral, ha destacat que des de Dillums d’Art Al forn tinga un paper “proactiu” en l’activitat cultural de la ciutat i ha recordat també que van ser els impulsors de Versos contra la violència, una resposta del món de la cultura a la violència del referèndum de l’1 d’Octubre.

Numen, somni de l’Ebre. L’espectacle sobre una cultura ebrenca de premi serà un esdeveniment “únic” que estarà obert a tothom amb entrada gratuïta i aforament limitat.ç

Les entrades es poden reservar a: numenebre@gmail.com. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 26

Últimes notícies