HomeCulturaDotze artistes reinterpreten la bellesa de Stendhal i l’obra de Julio Antonio...

Dotze artistes reinterpreten la bellesa de Stendhal i l’obra de Julio Antonio al MAMT

Dotze artistes contemporanis, tots ells guanyadors del Premi Julio Antonio d’escultura, han acceptat el repte del Museu d’Art Modern de Tarragona i el comissari Blai Rosés de reinterpretar l’obra de Julio Antonio i relacionar-la amb la síndrome de Stendhal (relacionat amb un famós autor francès que al s.XVIII va visitar Florència i va patir al·lucinacions i vertigen davant tanta bellesa). Cada artista, seguint la seua pròpia línia creativa, ha realitzat una obra expressament per a l’ocasió basada en este concepte de la bellesa de Stendhal. El resultat es podrà veure en l’exposició Julio Antonio – Stendhal (1919-2019) que s’inaugura este divendres al MAMT en el marc dels actes de commemoració del Centenari de la mort de l’escultor ebrenc.  

Marisa Suárez, directora en funcions del MAMT, ha explicat que s’ha volgut establir una “connexió” entre Julio Antonio i la síndrome de Stendhal i “oferir una nova visió de l’obra de l’escultor a través de la mirada contemporània dels artistes que han guanyat el Premi Julio Antonio d’escultura i coneixen l’obra de l’artista”. Les escultures i instal·lacions que formen part de l’exposició estan repartides per diferents sales del museu, algunes fins i tot convivint amb l’obra del mateix Julio Antonio i establint esta “connexió” entre la creació dels artistes i l’escultor ebrenc. Segons Suárez el resultat és una exposició “sorprenent” amb instal·lacions impactants. 

Destaca, per exemple, el treball d’Eduard Valderrey, que ha muntat una gran instal·lació que necessita 9 ventiladors de gran format per a elevar diversos plàstics de 5 metres de llargada que servixen de pantalla per a projectar imatges relacionades amb el mar: “es tracta d’una imatge hipnòtica com el que provoca la síndrome de Stendhal”, diu Suárez. Per la seua banda, Salvador Juanpere s’ha fixat en el treball dels escultors al taller per a reproduir amb fusta la base sobre la qual van treballar artistes com Julio Antonio i Brancusi. A més, reproduïx els blocs de fang dels artistes amb escultures de marbre de Carrara: “Sembla que encara estiga tova, és molt bonic i impactant, ja que és tot de color blanc”, diu Suárez.  L’artista Jep Cerdà, que treballa l’art sonor, ha creat una gran escultura de ferro que es podrà “percutar i accionar” per part dels visitants. 

Tots els artistes que participen en l’exposició tenen en comú haver guanyat la biennal d’art d’escultura que convoca la Diputació de Tarragona, un premi que duu el nom de Julio Antonio. S’han escollit els 12 últims participants, des de 1989, any que es va celebrar el centenari del naixement de l’escultor. Així a la mostra hi participen: Josep Cerdà, Manel Margalef, Eduard Valderrey, Albert Macaya, Salvador Juanpere, Ester ferrando, Javier Muro, Federico Sancho, Ester Fabregat, Àngel Pomerol, Miquel García Membrado i Roger Caparó. 
La inauguració de l’exposició serà este divendres a la tarda i l’exposició es podrà visitar fins al 21 d’abril. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies