HomeSocietatRiba-roja d’Ebre podria rebre els residus de l’abocador clausurat de Vacamorta

Riba-roja d’Ebre podria rebre els residus de l’abocador clausurat de Vacamorta

El nou abocador projectat a Riba-roja d’Ebre podria acollir les deixalles de Vacamorta, l’abocador clausurat del Baix Empordà i que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga ara a buidar per irregularitat en la tramitació de la construcció.

L’opció de moure fins a tres tones de residus del nord de Catalunya fins a la Ribera d’Ebre ha indignat els contraris del projecte i des d’Esquerra Republicana ja han demanat la dimissió d’Antonio Suárez com a director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) treballa amb tres opcions per a traure els residus de Vacamorta, a la població de Cruïlles, al Baix Empordà. Segons ha publicat l’ACN esta setmana, dos d’elles afecten de ple la Ribera d’Ebre. La primera, preveu traslladar els tres milions de tones de deixalles des de Vacamorta fins a Riba-roja d’Ebre quan el nou abocador estiga construït. La segona, seria dividir els residus de l’abocador clausurat entre tres dipòsits diferents: el de Riba-roja, el de Tivissa -també a la Ribera d’Ebre i actualment en funcionament- i el d’Hostalets de Pierola. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja ha assegurat que Vacamorta es buidarà i que “el govern donarà resposta durant la primera meitat d’este any”.

La possibilitat que la Ribera d’Ebre aculla residus provinents del Baix Empordà ha generat una forta indignació entre els detractors del nou abocador a Riba-roja d’Ebre. Dijous es va constituir la nova Plataforma contra l’abocador de Riba-roja d’Ebre com una nova organització per a canalitzar l’adversió al projecte als representants polítics i organitzar mobilitzacions ciutadanes contràries a la construcció del nou equipament a la Ribera d’Ebre.

 

ERC demana la dimissió de suàrez

Des de l’agrupació d’Esquerra Republicana a la Ribera d’Ebre s’ha rebut amb gran indignació la possibilitat que els residus de l’abocador de Vacamorta vagen a Riba-roja d’Ebre. El portaveu d’Esquerra Republicana a la comarca, Josep Maria Sáez, ha acusat l’alcalde, Antonio Suárez, també director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a l’Ebre, de voler l’abocador “per a donar resposta a un problema del seu departament”, i no per a resoldre els deutes municipals o els catorze llocs de treball que anirien associats al projecte.

Per això, els republicans han demanat la dimissió de Suárez com a director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a l’Ebre. “Demanem la dimissió perquè, en cas que sabés les propostes de la Conselleria i ho ha amagat hauria de dimitir; en cas que no ho sabés també hauria de dimitir perquè coneixent el posicionament contrari del territori a este abocador, no hauria hagut de permetre que la Conselleria posés damunt de la taula unes propostes que englobessen l’abocador de Riba-roja”, remarcava Sáez.

L’alcalde de Riba-roja, en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre, va assegurar que se sent “indignat” per les declaracions de Sáez. “El 2013 el dipòsit i el centre de valorització de residus ja s’hauria pogut tirar endavant, porta més de deu anys de tràmits, i llavors no hi havia sentència sobre el cas de Vacamorta”, defensa.

D’altra banda, Suárez retreia al portaveu republicà que “ERC és membre del govern de la Generalitat”. “Com pot algú d’Esquerra demanar a un càrrec de comandament la seua dimissió si ERC i PDeCat governen conjuntament?”, plantejava.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre va reiterar que projectes com el de l’abocador industrial pot ser compatible amb altres iniciatives socioeconòmiques com el sector agroalimentari i el turístic i va posar
l’exemple dels productes de qualitat de França -on hi ha més de cinquanta reactors nuclears- o el parc d’atraccions de Port Aventura, a tocar del complex químic del Camp de Tarragona.

 

Calvet visita el consell d’alcaldes

El proper dijous, dia 14 de febrer, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, té previst visitar el consell d’alcaldes de la Ribera d’Ebre, tal com es va comprometre mesos enrere. S’espera que en la reunió es conega la posició oficial de la Generalitat envers el nou abocador, ja que Calvet va obrir la porta, fa poques setmanes, a poder “redissenyar” el projecte, amb l’acord de les empreses promotores, Griñó i Urbaser.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 91

Últimes notícies