HomeSense categoriaUP impulsa una plataforma contra la crisi del sector dels cítrics

UP impulsa una plataforma contra la crisi del sector dels cítrics

ACN Tortosa .- El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) impulsarà una plataforma en defensa del sector dels cítrics i demanen als ajuntaments i els consells comarcals, a més d’altres sectors socials, que s’hi adhereixin.

UP vol pressionar així els governs català i espanyol a implementar mesures que ajudin la citricultura a superar l’actual crisi, agreujada l’última campanya amb una greu davallada de preus per l’entrada massiva de fruit de l’Àfrica Meridional. En aquest sentit, el sindicat reclama un ajut ‘minimis’ a la Generalitat per la “pertorbació” de la crisi dels preus, ajut que pot arribar a 15.000 euros. També sol·licitaran controls dels contractes de compra-venda, un etiquetatge sobre l’origen de les importacions i subvencions per reconvertir les explotacions de clementines per varietats més tardanes.

La plataforma es presentarà en una primera assemblea oberta a Alcanar, el proper dimecres. “Volem ampliar i que s’hi sumen les entitats socials i polítiques del territori que vulguin”, ha explicat Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics del sindicat. “Volem tenir força davant de totes les administracions però primer davant de la nostra”, ha afegit. 

De fet, UP considera que hi ha aspectes estructurals que cal reclamar a la Conselleria d’Agricultura, amb qui ja es va fer una reunió bilateral el passat 31 de gener, i que es repetirà el 20 de febrer, on també assistirà el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Carmel Mòdol. També hi ha prevista, el 25 de febrer, la primera trobada de tots els agents dels sector als serveis territorials d’Agricultura de les Terres de l’Ebre. 

Una primera petició a la consellera serà un ajut ‘minimis‘, que pot arribar fins als 15.000 euros, i que hauria de servir per compensat la crisi de preus que s’ha viscut aquesta campanya. La saturació de cítrics al mercat europeu, amb l’entrada de fruit de països tercers fins a final de gener, ja ben entrada la campanya a Catalunya, ha comportat el retard en la collita i el fet que molta pagesia hagi optat per no collir-la o malvendre-la. 

Aquí s’hi han sumat mancances de contractació per escrit en les vendes del fruit. “El pagès s’ha vist gairebé obligat a reglar la collita i el comerç ha estat molt contrari a fer contractes”, ha denunciat Roig. “La Generalitat aquí pot actuar d’ofici, o en última instància ho pot fer l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària”, ha afegit el responsable de sindicat. Per aquest motiu, la nova plataforma també demanarà la posada en marxa d’una campanya de controls i inspeccions per comprovar el compliment de l’existència de contractes per escrit en la compravenda, durant la collita i la comercialització. 

Una altra petició es fa a l’Agència Catalana de Consum perquè iniciï una campanya a favor d’un etiquetatge correcte sobre el país d’origen de les importacions, tenint en compte la falta de reciprocitat de les normatives de producció als països tercers respecte de les europees. En aquest sentit, UP també considera necessari una campanya informativa per als consumidors sobre les diferències de les normatives dels països tercers i dels europeus, tant pel que fa al procés de producció com a les matèries actives no autoritzades a la Unió Europea (UE) que es fan servir en altres països.

El sindicat vol que el Departament incorpori immediatament els cítrics als preus sectorials de referència de l’Observatori Agroalimentari de Preus i que de manera conjunta amb el Ministeri pressionin la Comissió Europea per activar els mecanismes en situacions de pertorbació de mercat de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris.

UP sol·licitarà l’exempció de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de rústica per als municipis de la zona productora de cítrics i la compensació del menors ingressos dels ajuntaments, i l’adequació dels mòduls de l’IRPF per ajustar-los a “l’excepcional i greu pertorbació de mercat”. 

La darrera demanda fa referència a una reconversió varietal amb ajudes perquè la pagesia s’hi pugui acollir. “Les principals zones productores de clementines han optat per produir en segona campanya i nosaltres seguim en primera campanya, ens trobem amb les fronteres obertes i xoquem amb el què ve de fora. Ens hem de regular i passar una part a segona campanya”, ha explicat Roig. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies