HomeSense categoriaEl Consell Comarcal recupera en un llibre la memòria històrica de les...

El Consell Comarcal recupera en un llibre la memòria històrica de les dones del Baix Ebre

El Consell Comarcal del Baix Ebre culmina el projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones de la comarca amb la publicació del llibreMés enllà del silenci. Oficis i dones rellevants del Baix Ebre’, un exhaustiu treball de recerca antropològica que reivindica el paper actiu de les dones en el teixit productiu durant els segles XIX i XX.

L’acte de presentació d’aquesta obra tindrà lloc al Saló de Plens del Consell Comarcal el dimecres 27 de febrer, a partir de les 18.30 hores, i anirà a càrrec de la presidenta de la institució, Sandra Zaragoza, i la delegada del Consell Consultiu de les Dones, Rosa Queral Casanova, amb la participació de l’actriu i pallassa, Pepa Plana.  

El llibre ‘Més enllà del silenci’, del que en són autors Rosa Queral Casanova, Cristina Grau Vidal i Josep Miralles Guerrero, ha comptat amb la col·laboració de totes les associacions de dones de la comarca que han aportat informació i un valuós material gràfic. L’obra divulga treballs i oficis, alguns dels quals ja desapareguts, protagonitzats per les dones i en molts de casos silenciats o menystinguts. Així es descriuen oficis com les mineres de Benifallet, apedaçadores de xarxa de l’Ametlla de Mar, plegadores d’olives, segadores d’alfals d’Aldover o les llatadores d’Alfara de Carles, els Reguers i Paüls.

El llibre també inclou propostes didàctiques amb l’objectiu d’ajudar tant als professionals de l’educació com a mares i pares a estendre el projecte i donar a conèixer la història de les dones del Baix Ebre a les noves generacions.

Aquest projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones, sorgit el 2015 a proposta del Consell Consultiu de les Dones del Baix Ebre -òrgan de participació del Consell Comarcal-, va iniciar-se al novembre de 2016 amb la celebració del I Congrés de Dones del Baix Ebre i la presentació de l’exposició “Més enllà del silenci”, embrió del llibre ara publicat. Va ser precisament en aquell congrés en què es va acordar donar continuïtat a aquesta iniciativa, a través de l’ampliació dels continguts de l’exposició, que ha fructificat ara amb aquest llibre.

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 46

Últimes notícies