HomeSocietatParcs de bombers voluntaris de l’Ebre, amb escassa operativitat per falta de...

Parcs de bombers voluntaris de l’Ebre, amb escassa operativitat per falta de recursos

A la crisi dels bombers funcionaris, que continuen en vaga d’hores extres, se superposa la dels bombers voluntaris, en el context d’un sistema mixt com el català que està clarament en risc per la falta d’inversió i d’incorporació de nous efectius durant els anys de la crisi.

Una vintena de parcs de bombers voluntaris, la majoria de les comarques de Lleida, han enviat cartes durant els últims dies als alcaldes dels municipis on presten servei per a comunicar-los que deixaran de fer-ho. Argumenten falta de personal, deteriorament de les instal·lacions i del material i, sense una assegurança mèdica equiparable a la dels funcionaris, sostenen que en estes condicions no poden assumir la pressió d’haver d’activar-se cada cop més per tot just suplir les deficiències que arrossega el cos de funcionaris. “Que t’activen el dia abans per un avís de vent és una perversió del model”, lamenta Josep Maria Alcalà, president de l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca). “Jo estes guàrdies directament no les atenc, per una qüestió de concepte”, assegura Albert Fabregat, sotscap del Parc de Bombers Voluntaris d’Horta de Sant Joan.

Alcalà assegura que la majoria dels parcs de bombers voluntaris de les Terres d‘Ebre estan per sota del llindar de subsistència i tenen motius per a fer el mateix que els de Lleida i declarar-se oficialment inoperatius.

 

Un parc “decadent” a flix

“La majoria tenen un percentatge elevadíssim d’activacions fallides”, conclou. És a dir, que a l’hora de l’emergència, l’operativitat real dels bombers que hi ha censats al parc, cada vegada de més edat, més desmotivats i amb faenes lluny del municipi, és insuficient per a arribar al mínim que requerix una sortida: tres efectius. “Flix és la decadència màxima, té totes les mancances de què s’està parlant”, lamenta el cap del parc de bombers de Flix, Toni Ariza. “Té les instal·lacions més obsoletes de la regió, en un edifici antic i precari que no està preparat, sense calefacció…”, afegix.

A finals de gener, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va anunciar un increment del 67% en el pressupost del 2019 destinat a infraestructures i material per al cos de Bombers, tant funcionaris com voluntaris. D’entre les inversions previstes, és significatiu que hi ha una partida de 650.000 euros per al parc de Flix. “El problema és que la confiança amb la Direcció General ja s’ha deteriorat massa”, matisa Ariza, que assegura que els parcs de voluntaris ebrencs, excepte el de Tivissa, tenen camions de 25 anys d’antiguitat i sense cinturons de seguretat als seients del darrere -ho corrobora Fabregat a Horta-, la qual cosa fa, segons expliquen, que un lleuger haja d’acompanyar el camió -només té dos places al davant- en les sortides.

A Horta hi ha adscrits 15 bombers, inclosos algun del Pinell, Cretes o Prat de Comte, però “en realitat només tres o quatre donen resposta a emergències”. A Flix, n’hi ha censats 14, però “d’operatius tres o quatre”. N’hi haurien d’haver 25 o 30 per parc, coincidixen, per a assegurar uns mínims en cas d’emergència tenint en compte que tothom té la seua faena al marge de la condició de bomber voluntari. 

 

350 efectius nous que no arriben

A sobre, des del 2009 que no es resol cap nova convocatòria de nous bombers voluntaris, segons Alcalà.

El 2015 es van pactar 350 places que havien d’estar als parcs el 2016. Avui no hi són i, tot i que el govern s’ha compromès ara a accelerar, l’Asbovoca denuncia que, com que el candidat no pot viure més lluny de 15 quilòmetres del parc de bombers on aspira a incorporar-se, s’hauria produït un “frau” de més de 200 empadronaments falsos de teòrics aspirants “l’únic objectiu dels quals ha estat fer el curs gratis” per a després incorporar-se a altres faenes o cossos d’emergències, acusa Alcalá, que també sosté que els requisits en coneixements, més enllà de les proves físiques, són massa exigents. Les proves estarien basades en el mateix temari que les proves dels bombers funcionaris, però reduït.

Actualment a Catalunya hi ha 150 parcs de bombers. D’aquests 77 són de bombers voluntaris i 73 de funcionaris. Tots pertanyen al cos dels Bombers de la Generalitat. I fora d’esta organització hi ha els Bombers de Barcelona. Segons la Memòria del Departament d’Interior, el 2017 hi havia 2.408 bombers funcionaris, i 2.357 de voluntaris. Però a la pràctica si es descompten els veterans, els bombers d’honor i els absents, que treballen o estudien a fora i gairebé no fan serveis, es calcula que la dotació efectiva de voluntaris es queda per sota del 50%.

 

Cobrar per servei

Els bombers voluntaris cobren per serveis o assistències concretes, tot i que, sobretot un cap de parc ha de tenir el telèfon actiu els 365 dies de l’any. També reben “una petita compensació econòmica” per les guàrdies: avisos de risc (vent, neu, etcètera), prevenció d’incendis a l’estiu. “A Horta les guàrdies per avisos les acaben cobrint bombers de fora de l’àmbit del parc”, exposa Fabregat, que fa 28 anys que pertany a este parc de la Terra Alta. “El 90% del material està caducat”, denuncia. Ariza explica que a Flix treballen amb equips d’excarceració obsolets i fa molt gràfica la resignació instal·lada al cos: “Abans si algú s’havia de dixar un dinar de Nadal per un avís, ho feia. Ara és diferent. Jo encara tinc il·lusió que se solucione, però hi ha gent que no”.

A les Terres de l’Ebre també hi ha en funcionament regularment els parcs de voluntaris de Tivissa, que segons fonts de l’Asbovoca “juga la Champions”, i Batea, que també està en una situació delicada, com Flix i Horta. El 2017 es va anunciar l’activació durant tot l’any -fins aleshores només ho estava en temporada d’estiu- del parc de Benifallet, però Alcalà assegura que això no s’ha arribat a materialitzar.

El 2012 hi havia al territori 105 bombers voluntaris, en cinc parcs, per 176 de funcionaris, de set parcs. El 2016 la xifra de voluntaris censats va passar a ser de 89, i l’operativitat, segons els responsables de la zona, encara molt menor.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 4 =

Últimes notícies