HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catNeteja de boscos, biomassa i calefacció

Neteja de boscos, biomassa i calefacció

Catalunya ha viscut durant els darrers 150 anys un gran canvi geogràfic i paisatgístic quan cada pam de terra s’aprofitava per al conreu agrícola, a la vegada que la demografia augmentava gràcies a les millors atencions mèdiques, el control i la desinfecció de les aigües d’abastaments urbans; la mortalitat s’anava reduint i els fills de pagesos conreaven noves terres que desermaven per no trobar feina a altres sectors econòmics. També l’explotació forestal era una manera de guanyar-se la vida; es venia la fusta de qualitat per a la construcció, però els ramatges i arbres maldestres es cremaven als forns de pa, servien per a la fabricació de carbó vegetal, per adobar les terres pel sistema dels formiguers, per a les indústries com els forns de ceràmica i, sobretot, per escalfar els habitatges i per cuinar. Tant era així que fotografies de paisatges de principis del segle XX no es veien ni boscos ni arbrats, on avui existeixen grans forests compactes que s’han convertit en selves impenetrables. L’agricultura i la ramaderia, durant els darrers 50 anys, s’abandona i els arbrats augmenten; sense pasturatge, aquests grans boscos, són un gran perill pels incendis forestals i a més provoquen l’efecte contrari al medi ambient per l’excés d’arbusts i d’arbrats que en ploure impedeixen que les aigües arribin als aqüífers.

Per combatre aquest greu problema, la Diputació de Tarragona, amb el suport de la Unió Europea i els ajuntaments interessats a solucionar-lo, s’ha creat un programa, “Calor de Proximitat”, que té com a objectiu, la neteja de boscos i la creació de xarxes de calor distribuïdes per energia tèrmica provinent de la biomassa forestal, com a font d’energia renovable. Es tracta d’un recurs que promou l’eficiència ambiental, econòmica i social contribuint a l’economia circular i també l’estalvi respecte al consum de combustibles fòssils contaminants com el gasoil, fet que permet reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i aprofitar fusta de nul valor comercial. Amb l’extracció es dona feina pels treballs de neteja a obrers aturats. Per tant, s’activa l’economia local i es redueix el despoblament rural.

Aquesta fusta extreta de la neteja de boscos es converteix en un carburant apte per a la calefacció i producció d’aigua calenta per a piscines o altres instal·lacions. La fusta es transforma en estella al mateix bosc, o en pèl·let. Ambdós productes fan funcionar calderes automatitzades per calefactar habitatges, fàbriques o edificis públics. La fusta estellada no contamina i, a més, disposa d’un alt valor calorífic.
Gràcies al programa, nou municipis de la província han endegat xarxes de calor. A més de Gandesa, són Aldover, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs. La UE aporta el 50% del seu cost, la Diputació el 25 i els ajuntaments interessats l’altre 25 restant. La inversió total és d’uns 2.200.000 euros. Gandesa és el primer municipi on el proper any ja funcionarà calefactant l’escola primària, la biblioteca pública i la llar d’infants, instal·lacions situades l’una al costat de l’altra que reduiran costos d’instal·lació i transformació. La inversió de Gandesa s’apropa als 250.000 euros i resultarà rendible pel fet que el municipi disposa de gairebé 4.000 hectàrees de boscos comunals i la fusta serà extreta del seu terme. Per atendre les necessitats requerides per les instal·lacions projectades calen només 5 hectàrees de bosc i 18 tones de fusta, fet que implica un estalvi considerable al cost actual del gasoil. Per netejar en el futur 250 hectàrees de bosc es donarà ocupació a 12 llocs de treball directes i 33 d’indirectes. Alguna empresa particular del municipi ha començat a funcionar per desenvolupar el binomi de neteja i transformació d’estella, com a explotació empresarial.

Es tracta d’un projecte il·lusionant. Es netejaran boscos que evitaran riscos d’incendis forestals. Es reduiran les emissions de gasos contaminants pel CO2, computant a zero per l’aportació dels mateixos arbres. Es crearan llocs de treball sobretot de gent aturada, aprofitant la fusta que serà transformada per la calefacció amb costos inferiors a l’ús de carburants fòssils i se’n farà una gestió forestal sostenible. És, per tant, una realització que es pot implantar a molts pobles de la província, ja que tots ells disposen de boscos i els beneficis socials i econòmics són considerables. I sobretot reduirà el despoblament rural i activarà la seva economia basada en productes de proximitat.

Anton Monner
Anton Monner
Cronista de Gandesa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 29

Últimes notícies