HomeOpinióSalut i medi ambient

Salut i medi ambient

Tots tenim el dret a viure en un entorn saludable i els que dirigeixen la societat tenen el deure de proporcionar-ho. En la constitució de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), que fa una definició de la salut com “un estat complet de benestar físic, mental i social) s’especifica que aquest benestar hauria de ser per a tota la vida, ja que és un dels drets fonamentals de tota persona sense distincions per religió, ideologia política, condició social, econòmica o raça. Aquest dret a la salut obliga tots els governs tant nacionals com locals que les persones tinguin garantits els serveis de salut, bones condicions de treball, saludable i segur, un habitatge adequat i digne, així com una bona alimentació.

“La relació entre el medi ambient i la salut, segons l’OMS, és molt estreta i s’hi inclouen efectes patològics directes de substàncies químiques, la radiació, agents biològics com efectes en la salut…”

La relació entre el medi ambient i la salut, segons l’OMS, és molt estreta i s’hi inclouen efectes patològics directes de substàncies químiques, la radiació, agents biològics com efectes en la salut, també el benestar derivat del medi físic, psicològic, estàtic, social (inclosa l’habitatge), el desenvolupament urbà, l’ús del terreny i el transport. La contaminació a la qual estem exposats és molt gran i diversa i va des de l’acústica, aèria, lumínica, electromagnètica o terrestre i que es pot donar en diversos graus d’intensitat sense perdre de vista la mobilitat o la bioacumulació de molts contaminants i el fet que les malalties que ens poden transmetre es poden desenvolupar després de molt temps de l’exposició.

La UE disposa de tres comitès científics per a la seguretat de tots els consumidors, el medi ambient i la salut. El primer està dedicat a la seguretat dels productes no alimentaris com joguets, detergents domèstics o tèxtils, el segon és el que s’encarrega de l’ecotoxicitat dels compostos químics, bioquímics , biològics, les restriccions a la comercialització de substàncies perilloses com biocides, residus, aigua potable, la qualitat de l’aire, així com els camps electromagnètics produïts per la telefonia mòbil o els transmissors. 
Per tant, protegir el medi ambient significa protegir-nos a nosaltres com a espècie que som i per això és necessari arribar a un desenvolupament sostenible que minori la pressió que exercim sobre els recursos naturals per donar un respir als ecosistemes perquè recuperin la seva capacitat de resiliència i adaptar-se als canvis. La nostra salut depèn totalment de la salut del planeta en el qual vivim. Reflexionem-hi.                

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies