Terres de Cruïlla

Terres de Cruïlla no s’ha formalitzat en federació: simplement és un grup d’entitats amb voluntat de col·laboració entre elles per tal que les activitats conjuntes contribuïsquen a enfortir els lligams

Malgrat que partits i forces que practiquen l’ultraespanyolisme han intentat i intenten de vegades obviar i de vegades eliminar tota la base social, lingüística i cultural que és comuna a les comarques del sud de Catalunya, del nord del País Valencià i de l’oest de l’Aragó, cap de les persones que vivim en estes terres tenim dubtes sobre esta base. I si algú en té, de dubtes, només cal que mire, escolte i aprecie, sense prejudicis, la realitat que l’envolta.

Durant el Congrés de Cultura Catalana (1975-1977), que va tindre Tortosa com a seu de l’àmbit d’Ordenació del Territori, va emergir amb força l’expressió “cruïlla dels Països Catalans”. Anys més tard, al I Congrés de Cultura i Territori a la Diòcesi de Tortosa (desembre 2001) es va tornar a posar sobre la taula de manera ferma este concepte de “terres de cruïlla”, un concepte que remarca els nexes d’unió i de continuïtat de les comarques centrals dels Països Catalans en contra de la idea de trencament i discontinuïtat. Després, durant la primera dècada del segle xxi, va constituir-se la Taula del Sénia, organització de municipis dels tres territoris històrics, i, també, el grup d’entitats culturals autoanomenat Terres de Cruïlla.

Terres de Cruïlla no s’ha formalitzat en federació: simplement és un grup d’entitats amb voluntat de col·laboració entre elles per tal que les activitats conjuntes contribuïsquen a enfortir els lligams dels tres territoris i a optimitzar el treball d’investigació, difusió i preservació del patrimoni en tots els seus vessants. Per això el grup té en consideració la història, la geografia, l’etnografia, l’arquitectura, la literatura, la memòria oral i, en general, qualsevol altra qüestió relacionada amb estes terres.

Fa més de deu anys que el grup Terres de Cruïlla fem nombrosos itineraris, de característiques i localitzacions ben diverses, i també hem engegat altres projectes de recerca conjunta (podeu informar-vos-en a https://terresdecruilla.wordpress.com/). Fins ara hi ha hagut implicació de més de vint entitats i, per extensió, de més d’una vintena de poblacions. Però el més important és la xarxa i la col·laboració que s’ha creat entre entitats i pobles, una xarxa que obre un munt de possibilitats.
El proper 30 de març ens reunirem a Alcanar per a donar continuïtat a idees i projectes i per a posar fil a l’agulla de les activitats d’enguany. I en tot moment el grup està obert a la participació de qualsevol entitat similar pertanyent a este territori d’interconnexió i de trobada que denominem Terres de Cruïlla.

Marius Pont Fandos
Marius Pont Fandos
Psicòleg, filòleg i historiador
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies