HomeOpinióExpoEbre 75 anys, seguim!

ExpoEbre 75 anys, seguim!

El 1944 naixia el Concurso-Exposición y Feria Comarcal de Ganados, l’embrió de l’actualment coneguda com a Fira Multisectorial ExpoEbre i que va tenir lloc durant les festes de la Cinta d’aquell any. Els anys següents es va celebrar durant el cap de setmana de la festivitat de Tots Sants; i no és fins a mitjans dels anys 60 del segle que pren les actuals dates centrades entorn al dia u de maig. Han passat ja 75 edicions ininterrompudes, si bé no és el primer intent de consolidar una fira a la nostra ciutat, ja que als anys 20, també del segle passat, va haver-hi similars esdeveniments sense continuïtat.

Ideada en els seus orígens exclusivament per desenvolupar un sector, el ramader, que a la nostra comarca tenia una xifra realment respectable de totes les espècies segons es detalla a les “Reflexiones previas y finalidad del Concurso-Exposición”, les bases descriptives d’aquest certamen. A poc a poc i amb l’esdevenir de l’època es van incorporant empreses de maquinària agrícola i comercials. Durant l’últim quart de segle XX es pren el primer gran gir: la ramaderia va perdent pes gradualment fins a desaparèixer de la fira i altres camps, especialment l’automoció, es converteixen en referents de la ja Fira Multisectorial de les Terres de l’Ebre, que va evolucionant al ritme de la societat per passar d’un esdeveniment merament comercial a un punt de trobada social i dinamitzador de la ciutat. És ja en els últims anys quan hem tingut un segon gran i controvertit canvi amb la reubicació del recinte firal: es passa del tradicional parc Teodoro González (als anys 1950 se’n van celebrar algunes edicions a Ferreries) al nou Pavelló Firal al barri de Remolins, una zona encara no totalment urbanitzada i que semblava allunyava la fira de la ciutat. Això, unit al desgast del model multisectorial amb l’aparició d’altres canals comercials  i la greu crisi econòmica va fer decréixer la xifra de visitants  a mínims mai vistos i que requerien un gran replantejament.

Aquesta reorientació té tres trets bàsics: la gratuïtat de la fira, imprescindible per a aquests certàmens multisectorials avui en dia i que a poc a poc s’ha anat imposant arreu del país; la reorientació interna enfocada a atraure el visitant amb una atractiva i divertida programació ludicocultural i atraure també nous expositors creant microespais ben definits com l’emprenedoria, artesania i Celebrem! -el més recent, dedicat a les celebracions- i per últim, la urbanització definitiva de tot el Parc de la fira que ha permès “apropar” la fira al centre de la ciutat. El resultat, satisfactori. L’edició de 2018 va tornar a comptar amb unes dades com les d’abans amb prop de 40.000 visitants en un gran espai que combina l’ambient popular del parc de la fira amb la professionalitat que dona el gran pavelló.

Enguany i per commemorar aquests 75 anys, hem preparat, a més, un curiós recorregut per la història d’ExpoEbre, que és també la de la ciutat, a través d’un repàs dels diferents cartells que han estat els difusors de cada una de les edicions juntament amb un seguit de fotografies i elements de les diferents èpoques, que antics i actuals expositors han cedit per a l’ocasió.
És any d’efemèride i també de tancament d’un cicle de vuit anys en equè he estat al capdavant de Fira Tortosa i dotze com a regidor. I és lògic pensar en el futur, un futur que entenc que té les bases assentades i el camí ben orientat gràcies al treball d’aquests anys. 

Un treball que també ha servit per tirar endavant noves propostes firals al nostre municipi, que també formen part d’aquesta voluntat per enfortir el teixit econòmic i social. Sense anar més lluny, acabem de dur a terme una nova edició de la fira alimentària Festast, que posa com a protagonista una de les nostres marques d’identitat: una gastronomia rica i variada, amb productes de qualitat excel·lent. Però també hi ha altres exemples, com la fira del Rovelló dels Reguers; la fira de la Clementina, a Bítem; la fira del vehicle, Obreokasió; la fira d’antiguitats Tortosantic; la fira internacional d’aus o la trobada de food trucks, Nomad Festival.
El camí per seguir treballant per enfortir les nostres fires necessita una gran empenta en cada edició i aquesta empenta està determinada per la voluntat de l’equip de govern, que amb l’alcalde Ferran Bel i l’alcaldessa Meritxell Roigé sempre ha sigut màxima; per l’esforç de l’equip humà de Fira Tortosa i molts altres departaments de l’Ajuntament i empreses externes i, per últim, per la il·lusió tant d’expositors com de visitants a creure que aquesta és la Fira Multisectorial, la Fira de Fires, la Fira de Primavera… que és ExpoEbre i que ExpoEbre som tots.

Emili Lehmann i Moles
Emili Lehmann i Moles
regidor de Fires, Comerç i Promoció Econòmica
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies