HomeOpinióAleix Guitart: Tortosa, utopia artística del caos

Aleix Guitart: Tortosa, utopia artística del caos

Fa sis anys començava, amb il·lusió i por, la carrera de Belles Arts a 200 quilòmetres de casa meua, de la meua família, en una ciutat immensa, i immensament inaccessible. Fa dos, vaig començar el meu periple per muntar un taller compartit a Barcelona i, sense poder accedir a ella, vaig instal·lar la nova etapa de l’aventura postuniversitària a l’Hospitalet de Llobregat, igual que desenes de companys que passaren pel mateix. Ara, per motius personals, torno a la meva ciutat natal, però no sóc l’únic, expulsats de l’Hospitalet com va passar amb Barcelona, centenars d’artistes es veuen de nou a la casella de sortida, lluny de la metròpolis catalana. Per què explico això preguntareu i què té a veure amb Tortosa?

Tortosa té un patrimoni i un potencial cultural, artístic, arquitectònic i arqueològic més important del que ens han fet pensar i creure. Tenim una de les escoles d’art més potents en relació a la seva grandària i a la grandària de la ciutat i la seva oferta; dues convocatòries ( A cel obert i els premis Gimeno de pintura) que creen enveges als millors centres del país i de l’Estat; cada cop que fem un forat a la ciutat surten segles d’història de totes les cultures i nacions que ens van precedir i tot això dins d’una ciutat amable, propera i accessible (així com assequible). Fins aquí tot molt bonic, fins aquí, explicat a qualsevol persona forana pensaria que Tortosa és al centre de la cultura catalana-valenciana, ibèrica i fins i tot europea, llàstima que després d’aquesta frase no hi ha un punt final.

La nostra terra sembla desapareguda del mapa artístic i cultural (fora del Renaixement, ja sabeu: Tortosa, ciutat del Renaixement i res més), quasi no hi ha producció artística pròpia i la que hi ha no està ben visibilitzada, els cercles artístics, tot i ser molt accessibles per als nous-vinguts, estan poc representats i l’oferta i coordinació entre les diferents entitats (públiques i privades) i la població, són inexistents. Estem al mig de dos dels territoris no-estat més potents culturalment d’Europa, però la nostra ciutat i el territori que l’envolta pareixen aïllades en una bombolla fora de tot aquest món que podria arribar a liderar. A part de la mala relació producció i públic ens trobem en una situació on l’oferta formativa o universitària en aquests àmbits es troba el més pròxim a Amposta, Tarragona, Castelló i Barcelona tot i tenir un dels millors ambients per crear aquestes oportunitats, i per a acabar la imatge decadent la mateixa ciutadania no té coneixements més enllà de la imatge de la Cucafera, sobre la seva cultura, història, folklore i mitologia, i la poca dedicació cultural de la ciutat va de mans de persones que, amants de les seves disciplines, treballen, mai millor ben dit, per amor a l’art.

I ara, per finalitzar l’article, quedaria perfecte dir que ERC-Tortosa Sí té la solució a mida per a aquest problema, que farem de Tortosa la capital cultural que podem arribar a ser i que algun dia, no avui, ni demà serem. Però no ho faré, per honestedat als lectors, al partit, a la ciutat i a mi mateix. No tenim una solució màgica, ni el projecte polític perfecte per fer que això passi en qüestió d’hores, de fet dubto que existeixi tal solució perfecte des de la visió política utòpica. El que sí que tenim són les propostes fetes per persones que viuen dins l’art, tenim un projecte, que requereix temps, voluntat i cooperació entre els membres de la comunitat cultural i artística, la política i la ciutadania. Un projecte cultural i artístic que coneix quins són els problemes i virtuts de primera mà, ja que són el seu pa de cada dia. I tot això ho tenim en una llista que deixa els polítics i dona pas i veu a la gent del món de la cultura, de la cultura tradicional i també de les noves tecnologies,  de la producció artística i la que recupera les arts folklòriques, una llista de “polítics” amb mentalitat de cultura i no de polítics amb mentalitat política únicament. No serà un camí fàcil ni curt, l’art i la cultura mai ho són, i serà necessària tant la voluntat política i cultural, com el suport i participació de la ciutat. ERC-Tortosa Sí ens està donant l’oportunitat a la comunitat artística de fer la primera pinzellada, però serà la nostra responsabilitat i el nostre compromís, acabar el quadre i fer de Tortosa la ciutat cultural i artística que podem arribar a ser. Ara, aprofitar aquesta oportunitat depèn de nosaltres, doncs al final no hi ha cultura si no és el poble qui la defensa.

 

Opinio eleccions municipals 2019
Opinio eleccions municipals 2019
26M Opinió eleccions municipals 2019
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 72

Últimes notícies