HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLes persones necessitem la natura. La natura necessita les persones

Les persones necessitem la natura. La natura necessita les persones

Les persones formem part de la Natura. Formen part de la Biosfera, composta per totes les espècies, els ecosistemes i els paisatges. Som una espècie més entre els milions d’espècies que habiten la Terra.

Vivim a la Biosfera. Una estreta capa de 20 km de gruix al voltant de la Terra. No en tenim cap altra -de moment- a l’abast de la nostra espècie. Per tant, l’hem de conservar per garantir la nostra salut i el nostre benestar i el de les generacions futures.

La natura ens proporciona bens directes produïts pels ecosistemes, com ara aliments, aigua dolça, fusta, fibres vegetals, sals, medicines, energies renovables, etc…

Ens proporciona béns indirectes, obtinguts a partir de la regulació dels processos ecològics, com ara la regulació del clima, la purificació de l’aire, la depuració de l’aigua, la regulació hídrica, l’amortiment de pertorbacions, el control de l’erosió, la fertilitat del sòl, la pol·linització, etc..

Les persones necessitem a la natura. Ens dona suport a les nostres vides, ens ajuda a sentir-nos millor, té efectes positius en les nostres habilitats socials, ens ofereix espais saludables on poder gaudir del nostre temps lliure, practicar esport, descansar, fotografiar, curar-nos, gaudir en silenci i ens ajuda a ser ciutadans responsables amb el medi ambient.
La nostra vida depèn del medi que ens envolta i dels altres éssers vius. L’aire que respiren el produeixen les plantes i els oceans. Necessitem aire i aigua de qualitat per viure la vida, la bona vida.

Mantenir i conservar la Natura és la nostra millor pòlissa d’assegurança per garantir els serveis de suport a la vida que els ecosistemes ofereixen a les persones, i que fan la vida possible i digna de ser viscuda.

La natura necessita les persones
Els humans som poderosos. Som capaços de malmetre el planeta amb les nostres accions.
Per posar-ne dos exemples: Som la primera força geològica del planeta. Movem més terra que els processos naturals. Els boscos, les pastures, els aiguamolls i altres tipus de vegetació s’han convertit principalment en terres agrícoles. Aquest canvi d’ús del sòl és el motor de les greus reduccions de la biodiversitat i té impactes en els fluxos d’aigua i en el cicle biogeoquímic del carboni, el nitrogen i el fòsfor i altres elements importants.I hem canviat els cicles biogeoquímics de nitrogen i fòsfor com a resultat de molts processos industrials i agrícoles. Les activitats humanes converteixen ara més nitrogen atmosfèric en formes reactives que tots els processos terrestres combinats.
Els humans, però, també podem actuar per conservar la natura i la seva biodiversitat i restaurar els ecosistemes.

Moltes persones, associacions, entitats, governs i empreses estan hi contribuint sense renunciar al progrés.

A curt termini, el progrés que ens interessa com a  societat és aquell que permeti reduir l’impacte negatiu sobre el planeta, gestionant els recursos de manera correcta i sostenible.
La natura és el gran tresor de les persones. Totes i tots podem actuar per preservar allò que ens aporta beneficis al nostre benestar. Hem de garantir la capacitat de la natura de generar beneficis essencials per a la societat.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 17 = 23

Últimes notícies