HomeOpinióSi us plau, de demagògia, la justa

Si us plau, de demagògia, la justa

Han passat uns 60 dies després de l’incendi de la Ribera d’Ebre que també va cremar territori de les Garrigues i que va despertar diversos sentiments, el primer dels quals el reconeixement per part dels polítics cap aquests territoris allunyats i on els que hi vivim sovint ens sentim oblidats.

Un cop més vam ser notícia per una gran tragèdia ja anunciada i s’ha tornat a posar a prova els que viuen i gestionen un territori feréstec i complicat i que lluiten a diari per poder fer de pagès, que no és poca cosa. Jo que soc veí del terme i pagès he pogut observar i verificar quines han sigut les expectatives que s’han generat entre els pagesos i ramaders afectats o entre les persones que conreaven alguns trossos però no són professionals, en molts casos persones jubilades de la terra.

Des del primer moment els pobles afectats i els seus veïns necessitaven informació i arribaven rumors que l’administració estudiaria alguns ajuts per poder recuperar el potencial productiu i donar acompanyament als afectats. També hi ha hagut iniciatives privades per tal de recollir diners, com la feta per al company que va perdre tot el ramat de bestiar o l’associació Rebrotem, amb l’objectiu de recollir solidaritat pels afectats i el territori. Tot plegat fa que, entre els afectats creixi la confiança de poder tirar endavant.

Les organitzacions agràries representatives com la Unió de Pagesos de Catalunya i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), les que no tenen representativitat com ASAJA i també les cooperatives ens vam posar a disposició per informar-ne els afectats i els ajuntaments. 
La Unió de Pagesos primer va fer una ronda pels pobles afectats per informar de quins ajuts podia habilitar l’administració i reclamant que calia tramitar un decret llei per tal que els pagesos afectats poguessin començar les actuacions per recuperar-se dels danys i tinguessin la cobertura legal per poder-ho fer. Cal dir que aquest decret llei encara no s’ha publicat, tot i que sabem per un comunicat del Departament que s’ha aprovat un acord de govern amb un reguitzell de mesures aportant liquiditat a les explotacions mitjançant crèdits bonificats al 0% amb uns anys de carència, més puntuació per poder-se acollir als ajuts per inversions (plans de millora) i que es retirarà la fusta cremada sense cost per al propietari.

Des de la Unió de Pagesos ja vam dir que era insuficient i que calia donar suport a la renda malmesa dels pagesos professionals, ja que no tindran ingressos. Ara que comencem a tenir dades del nombre d’afectats hem fet arribar els números al DAAM i buscarem els consensos polítics per fer possible aquest suport a la renda per als pagesos professionals significativament afectats per l’incendi i que, gràcies al sumatori de totes les mesures, puguin continuar. Això és possible i la consellera ho sap, i li aclareixo que informar no és el mateix que consensuar.

Josep Carles Vicente
Josep Carles Vicente
Responsable d’Organització i Comunicació d’Unió de Pagesos
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies