HomeOpinióEls nous predadors

Els nous predadors

Una activitat de caràcter competitiu,reglamentada, que millora les condicions físiques de qui la practica,que la Carta Europea defineix com totes aquelles formes físiques que mitjançant la participació tenen com a objectiu la millora de la forma física i psíquica, el desenvolupament social i l’obtenció de resultats en tots els nivells, aquesta és la descripció de l’esport tal com el van crear. La modalitat de l’esport s’estén a altres activitats com la caça esportiva,  que no considera els animals com a éssers vius sinó recursos que estan a la seua disposició quan i com desitgin emmascarant aquesta per submergir-la i fer respectuosa als ulls de la societat una activitat que no ho és.  

Els esports impliquen una competència entre les parts practicants i no acaben amb la mort de cap participant. La matança cruel i innecessària, que no té cap tipus de justificació, és la caça. Maten animals, desintegren famílies i masses vegades deixen morir els més jóvens per manca de menjar o pels depredadors. A més, els animals caçats no moren sense dolor i tampoc de manera ràpida, a molts se’ls ha de disparar moltes vegades un cop abatuts, i si algun d’ells escapa dels caçadors tenen una mort molt llarga pel trauma, l’estrès o l’exposició al medi ambient. Un estudi britànic assenyala que en general  estan més de 15 minuts a morir, tot plegat una tragèdia.

Delibes solia dir que la caça torna l’home civilitzat al paleolític i li procura unes vacances a la humanitat. L’argumentari que fan servir els caçadors que els animals ho fan tot malbé serveix com a pretext per començar o allargar el temps de cacera i que els danys més grans a l’agricultura estan fets  sovint pels caçadors. L’agricultura d’avui ha tret totes les fonts d’alimentació als animals; per aquest motiu baixen a les masies i pobles. Els caçadors han substituït els predadors i són la mà que destrueix l’equilibri natural dels ecosistemes i poden extingir espècies. Estudis de camp d’ecòlegs han demostrat que els animals tenen mecanismes de regu-lació interns que deixaria sense efecte immediat la caça.

No és possible seguir mantenint la caça, l’home no pot tenir el dret de matar per diversió éssers vius que senten el dolor igual que ell, és inacceptable des de qualsevol punt de vista i només per això hi hauria d’haver una gran reflexió del sector i la societat per aturar de manera urgent la caça. Reflexionem-hi.        

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 21 = 24

Últimes notícies