HomeOpinióUn decret llei nefast

Un decret llei nefast

El govern de Catalunya ha comunicat la intenció d’instal·lar 46 aerogeneradors d’energies renovables i complir el calendari de  la UE en què especifica que el 2050 tots els països europeus han d’estar nets de combustibles fòssils i nuclears. És per aquest motiu que el govern va aprovar un decret llei per anul·lar el decret 147 que limitava la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics establint un nou procediment més àgil per a la seva tramitació. Els nous parcs eòlics es preveuen ubicar a la Terra Alta en els municipis de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i  Batea. Sembla, però, que no tots els municipis tenen acords d’unanimitat,especialment Batea. Els molins que es volen posar suposaran 90 megawats anuals. Per entendre’ns proporcionaran energia suficient per a mes de noranta mil cases durant un any. Aquesta energia està molt estesa en el territori  al Baix Ebre, Alt Camp, Baix Camp i Conca de Barbera, on tenen estacions actives d’aquestes energies renovables.

En el decret llei aprovat  desapareixen les zones de desenvolupament prioritari per l’energia eòlica i el model d’adjudicació que es redueix a 13 mesos. S’eliminen les ocupacions màximes per les instal·lacions fotovoltaiques i la restricció de les zones de construcció, ara es podran ubicar en terrenys industrials, agrícoles o ramaders. L’agilització del procés es porta a un procediment conjunt que integra les autoritzacions energètica, ambiental, urbanística i paisatgística, en l’anterior es feien de manera individual. També es deixaran presentar projectes híbrids de manera conjunta que podran combinar energia eòlica i fotovoltaica i evacuar conjuntament l’energia resultant. Es modifica en el mateix decret la llei urbanística per simplificar aquest tipus d’instal·lacions. En el terreny urbà elimina les mesures d’aïllament tèrmic de les façanes de cases o blocs que tinguin aquesta energia. Per últim es deixa construir en terreny de sòl no urbanitzable.

L’excusa o argumentari del govern és que hem de complir el calendari de la UE sobre gasos d’efecte hivernacle i arribar el 2050 sense cap mena de combustibles fòssils ni nuclears fent la conversió a les energies renovables. S’han fet una sèrie  de modificacions per facilitar que els grans holdings que es dediquen a l’energia puguin edificar on vulguin, que la gestió els resulti més barata i sobretot que ara nomes es necessitarà una firma d’un responsable per donar un permís. És un disbarat la unificació d’àrees molt importants en aquest tipus de construccions com l’impacte ambiental un dels grans arguments de l’abocador de Riba – roja. Sembla que el govern ha après la lliçó a la comarca (abocador de Riba-roja) i no vol més sorpreses  per aquest motiu i ho volen tenir tot controlat, la unificació dels permisos, l’agilització d’aquests però sobretot volen acontentar tots els gestors que puguin construir un parc eòlic o fotovoltaic. Reflexionem-hi.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 39

Últimes notícies