HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa Tortosa pels seus pobles, la Tortosa que volem!

La Tortosa pels seus pobles, la Tortosa que volem!

La nostra prioritat és Tortosa, un municipi plural on cadascuna de les entitats i pobles que en formen part tenen la seva personalitat pròpia dintre d’aquest conjunt. Per això estem convençuts que per millorar com a municipi cal posar, per damunt de tot, la voluntat d’acord i sumar en conjunt però mirant, interpretant i estimant cadascun d’ells des de les seves particularitats pròpies.

En aquesta línia, el passat 31 de desembre es van signar els nous convenis reguladors de les relacions de les EMDs de Jesús, Campredó i Bítem amb l’Ajuntament de Tortosa, després de ser aprovats pels respectius plens, de manera que són efectius des de l’1 de gener del 2021.

La nostra voluntat és fer de Tortosa i dels seus pobles un municipi amable i habitable, que sigui un model de convivència per a totes i tots, amb garanties de d’igualtat i integració. És necessari impulsar una política activa d’atenció a les necessitats dels nostres pobles, reforçant el sector agroalimentari, de proximitat, el turisme rural i la preservació del sòl agrari com a factors econòmics de desenvolupament.

Com a primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa estic molt satisfet de la feina feta els darrers mesos en les diferents comissions de treball amb les EMDs de Jesús, Campredó i Bítem. Una tasca que ha donat lloc a aquesta nova revisió dels convenis reguladors que es desenvoluparan els propers vuit anys.

Es tracta d’una renovació que suposarà una millora substancial i, per tant, hem consolidat la relació amb les EMDs. És important destacar que això ens reforça com a municipi, ja que amb ells responem a criteris d’equilibri territorial. Creiem fermament en els pobles del municipi i volem dotar-los de més serveis, impulsant polítiques actives d’atenció a les seves necessitats i reptes. Tot això, i d’aquest fet l’equip de govern estem molt satisfets, fruit d’un llarg treball d’estreta i intensa col·laboració de l’Ajuntament i els seus tècnics municipals amb els presidents de les EMD’s de Jesús, Víctor Ferrando, de Campredó, Damià Grau, i de Bítem, Lurdes Domènech als que cal agrair la seva voluntat i dedicació.

Entrant al contingut dels convenis, a nivell econòmic preveuen una millora a través de dues transferències anuals, una de recursos corrents i l’altra de capital. A més, inclouen noves fórmules per ampliar la recaptació d’ingressos. Així s’afegeix l’Impost sobre Béns Immobles de rústica i el de característiques especials, la taxa per ocupació del domini públic per empreses subministradores d’energia i per prestadores de serveis de comunicacions, l’impost d’activitats econòmiques i el cànon de parcs eòlics com a nous conceptes d’ingrés.

Una altra novetat que incorporen els nous acords és que inclouen la descentralització del servei d’urbanisme, portant aquest servei a l’atenció del ciutadà de cadascun dels pobles fent molt més senzilla la seva resolució. I en el cas de Campredó, s’incorpora la gestió de llicències d’obres menors com a nova competència, fet que ja tenia l’EMD de Jesús.

En definitiva, es tracta d’unes millores justes i necessàries sobre uns convenis que necessitaven una revisió que apostés per permetre avançar com a municipi. I tot això sense oblidar que l’aposta per la transformació i el canvi comença per tenir clara la nostra capitalitat com a base per afrontar els reptes de futur.

Perquè la unió de tots els pobles que conformen el municipi de Tortosa, sempre respectant i atenent les particularitats de cadascun d’ells, és essencial per aconseguir la força necessària per ser el referent del sud de Catalunya en tots els aspectes.

La nostra prioritat és Tortosa i els seus pobles. No podria ser d’altra manera. Per això, volem una mirada integral sobre el conjunt de Tortosa i els seus pobles que permeti respondre als nous reptes, dissenyant un model de territori per als ciutadans i les ciutadanes que viuen Tortosa i que la fan créixer.

I això és el que estem fent dia a dia: treballar per la nostra ciutat, treballar pels nostres pobles. Treballar, per la Tortosa que volem.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

64 + = 68

Últimes notícies