HomeOpinióSalvem lo Montsià

Salvem lo Montsià

Es comencen les extraccions de la ferradura 2 d’Ulldecona de 10,8 ha a prop del jaciment Ibèric de la ferradura els Castellets i es demana a les institucions per part de la gent Salvem lo Montsià que es protegeixi el patrimoni cultural i agrícola. Cal dir que totes les activitats extractives afecten el territori de manera molt important i desigual depenent del material que s’hi treu, però que tots ells causen grans impactes en el territori, el visual el vàrem poder comprovar en l’explotació anterior, ja que es veia un forat a quilòmetres de distància del color de les argiles que transformava el paisatge de la zona, en alguns casos canvi d’ús del sòl, en altres afecta la fauna i la flora de la zona explotada, l’alteració de la qualitat de l’aire degut a la pols que genera l’extracció, un altre impacte important degut al transport, ja que la companyia treu 112.000 tones de material que transporta a la planta d’Alcanar i fa que augmentin les partícules PM10 i PM2,5 degut a la crema de gasoil dels camions i màquines que operen dins l’explotació i creen un problema greu de salut als habitants de la zona .

A la nova explotació hi ha béns de tipus històrics culturals a prop que val la pena preservar de qualsevol sinistre a causa de l’activitat. Cal dir que els camins per on transiten els camions queden inservibles amb molts de forats, ja que són camins que no estan fets per a passar-hi camions de gran tonatge . Les argiles no són gaire abundants al nostre país i es fan servir per a la ceràmica un 80%, per a fer ciment un 11% i la resta altres usos. Per aquesta qüestió l’interès de Cemex per aquesta zona i també perquè el material és de primera qualitat.

Han passat gairebé tres anys de les primeres mobilitzacions i aleshores es parlava d’incorporar la zona al catàleg de Bens Culturals d’Interès Local (BCIL) pel seu valor paisatgístic, social, històric i agrícola i no s’ha fet; per tant, això no ha avançat gens des d’aleshores. Dels actors que hi estan implicats en principi l’empresa Cemex disposa del permís d’explotació que li va expedir el servei d’investigació i recursos minerals de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat i tan rigorosos com són en aquests tipus de permisos, és com a mínim estrany que no estiguessin assabentats que el territori és zona agrícola especial. D’altra banda, al capítol II del preàmbul de la Llei urbanística de Catalunya (LUC) l’article 3 ens diu que, en l’exercici de competències urbanístiques en la preservació de recursos naturals, paisatgístics, culturals o agrícoles, la custòdia i vigilància del territori forma part de l’àmbit competencial dels ens locals segons la Llei reguladora de bases de règim local (LRBRL), articles 11 i 12; per tant, de l’Ajuntament d’Ulldecona, que en té la responsabilitat. Cal que la Generalitat i l’Ajuntament redrecin la qüestió extractiva i es posin a treballar pel bé dels ciutadans, el medi ambient i el país.

Cemex Catalunya va posar en valor en roda de premsa la restauració que fan de la zona i que el primer és tenir cura del paisatge natural, conservar les oliveres de la zona, no plantar-ne de joves o d’altres llocs i no portar terra d’altres llocs posant-hi la que han tret i guardat. Així, quan es reomplirà i s’hi col·locaran les oliveres que hi havia ¿tornarà a quedar tal com era? Però si treuen la terra la guarden les oliveres i les guarden per després tornar-ho a col·locar. Així, per què no ho deixen com està tot?, per què tant enrenou? S’estalviarien molta feina i diners, no té cap sentit el que van dir o ens han deixat de dir alguna cosa. 

Reflexionem-hi.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + = 18

Últimes notícies