HomeOpinióA Cel Obert, obrim el patrimoni de la ciutat a través de...

A Cel Obert, obrim el patrimoni de la ciutat a través de l’art

El passat cap de setmana vam poder viure a Tortosa la 5a edició del Festival d’art efímer A Cel Obert. Nou espais de Tortosa i de l’EMD de Jesús van obrir les portes al públic i van acollir nou intervencions efímeres ben diferents, ganivets, cascavells, molinets de vent, cintes de desitjos… molts van ser els elements que van contribuir a fer encara més atractius nou patis de la ciutat. 

Des de l’Ajuntament de Tortosa tenim molt clar que escoltant als actors implicats, assessorant-nos amb els experts i treballant tots junts, anem més lluny. I l’èxit d’A Cel Obert respon a aquesta forma de fer, de treballar conjuntament i de forma proactiva entre els diferents agents socials, culturals i educatius de la nostra ciutat.
La constància, el treball i l’esforç continuat són uns valors ben perennes en un festival que té poc d’efímer, més enllà de la pervivència de les seues intervencions artístiques la petjada que deixa a la ciutat ens ha d’enorgullir a tots, i és que en les cinc edicions s’han presentat més de 275 propostes de 14 països diferents!

A més, des de fa dos anys el festival ha guanyat un valor afegit fonamental, el treball directe amb els xiquets i xiquetes de Tortosa. Prop de mil set-cents alumnes de diferents centres educatius de la ciutat han estat participant de xerrades informatives, on se’ls ha aproximat a conceptes relacionats amb l’art efímer, amb alguns dels artistes més destacats, però també han pogut conèixer i aprendre més sobre el patrimoni tortosí. 
Però això no és tot, els més petits també han estat artistes, en primera persona, i és que a partir de la pràctica conscient, del gaudir, és quan es produeix l’aprenentatge autèntic. No només han estat espectadors de les intervencions en directe, sinó que també han creat la seva pròpia intervenció al Museu de Tortosa, i a més també han estat jurat del festival, ja que se’ls ha donat l’oportunitat d’expressar la seua opinió, votant quina era la intervenció que més els agradava. És per això que diem que l’art entra a l’escola i en surt, perquè les intervencions han tingut aquest camí de doble sentit, d’anada i de tornada.

Però el festival també ha repercutit de forma positiva en el turisme. Els que vam sortir a visitar les intervencions en diferents moments vam poder veure com gent d’arreu de Catalunya i de fora del país venien, atrets pel festival, no només a veure l’art i el patrimoni tortosí si no també a gaudir de la gastronomia local, i és que el cap de setmana passat i aquest que ara comença també té lloc l’“A Tortosa de Tapes”. Una combinació perfecta per poder sortir a passejar, visitar alguns espais entranyables de la ciutat i poder acabar la vetllada gaudint d’unes bones tapes.
Des de l’Ajuntament, seguirem donant-hi tot el nostre suport, hi contribuirem, treballarem plegats amb l’excel·lent organització del festival “A Cel Obert” per millorar-lo, ja que ens ofereix una de les millors oportunitats per passejar-se per la ciutat, per conèixer, reconèixer i gaudir del patrimoni de tots i totes, per projectar el nom de Tortosa arreu del món.

Dolors Queralt
Dolors Queralt
Directora de l’Institut Escola Daniel Mangrané
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 33 = 40

Últimes notícies