HomeOpinióAudiència pública a Tortosa

Audiència pública a Tortosa

En una audiència pública oberta a qualsevol que hi volgués assistir, la màxima responsable de l’ajuntament tortosí, l’alcaldessa, s’oferia a explicar, amb tot luxe de detalls i de manera franca i oberta a tothom, quins eren i són els eixos principals del govern municipal, quines són les fites assolides i quines les fites a assolir en el futur pròxim. Una molt bona idea de la qual me’n vaig assabentar per les xarxes socials.

“L’alcaldessa, Meritxell Roigé, va parlar de continuar aplicant en un futur pròxim una gestió sensata, eficient i sostenible per l’erari municipal”

Vaig decidir assistir-hi, encuriosit i desitjós de rebre informació de primera mà de part de la màxima responsable de política local i he de reconèixer que l’exposició que ens va fer la Meritxell Roigé va superar totes les meves expectatives. Ens va relatar, fil per randa, el que s’havia assolit fins a la data i les fites i reptes que es plantegen a la capital ebrenca en un futur pròxim com poden ser els World Sports Games o la capitalitat de la cultura catalana 2021. Tot això podria sonar com a convencional, però us puc ben assegurar que no va ser així, ja que, com a persona amb certs coneixements de la branca econòmica, vaig quedar molt sorprès per la profunditat i qualitat de la presentació que l’alcaldessa ens va oferir, molt ben estructurada i cuidant molt els detalls, fent molt d’esment al capítol d’ingressos i despeses, però que en cap cas es va fer tediosa o difícil de seguir.

I és que de tots és sabut que Tortosa, com moltes altres ciutats, però potser en el cas tortosí una mica més, va patir un llarg període en el qual les infraestructures s’havien anat quedant un xic descuidades i  potser les prioritats de la Corporació havien sigut altres. Per sort, des de fa uns deu anys, a la ciutat s’ha pogut veure una sèrie de canvis molt importants, com la millora del nucli antic, la restauració de l’antic pont de l’Estat, el recent complex esportiu Win i tants d’altres i, tanmateix, tot això s’ha aconseguit, en paraules de l’alcaldessa, a força de reduir l’endeutament municipal i no incrementant significativament els impostos i les taxes.
Respecte al futur, jo crec que hauria sigut molt fàcil, tenint en compte que les eleccions municipals són a tocar, recórrer al populisme i oferir tot un seguit d’obres faraòniques a la ciutat a fer de seguida, segurament totes necessàries i que potser agradarien a primera vista a molta gent. La veritat és que tindrien un alt cost per al consistori, un cost que obligaria a incrementar l’endeutament de la Corporació i que, per tant, podria hipotecar els futurs governs municipals que s’anessin succeint, sense oblidar la més que possible alça en els impostos i taxes municipals, cosa força impopular.

Doncs no, l’alcaldessa ens va oferir honestedat i eficàcia, ja que no es vol comprometre el futur de l’Ajuntament a base de grans despeses, sinó que el que es vol és continuar contenint els impostos i taxes, fent les obres i millores que siguin necessàries, és clar que sí, però a mesura que es puguin anar escometent; d’aquesta manera, es podrà reduir cada cop més el deute municipal, en no caldre finançament, i així, reduir la despesa en interessos i despeses financeres. En resum, seguir en la mateixa línia dels últims anys i que tants èxits ha dut a la nostra ciutat; res a dir, em sembla una impecable decisió, digna d’un bon equip que gestiona eficientment i que no promet fum.

En resum, amb l’exposició de dilluns va quedar ben clar quin és l’esperit de la política municipal tortosina per al futur pròxim, continuar amb una gestió sensata, eficient i sostenible per l’erari municipal i tot això, sense incrementar la pressió fiscal. Segurament hi haurà qui ho trobarà massa conservador o qui prometrà l’oro i el moro a força d’incrementar, ho reconegui o no, l’endeutament. Una gestió responsable és precisament fer les coses ben fetes i a mesura que es puguin anar fent, sense descuidar mai el benestar dels ciutadans i, sobretot, sent clar en el missatge a transmetre a la ciutadania. Vist això, no se m’acut ningú millor que l’actual equip municipal per vetllar pels interessos de les tortosines i dels tortosins en el futur immediat.

Jordi Mule
Jordi Mule
Economista i membre d'EFPA
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

67 + = 70

Últimes notícies