HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCaure en el parany de Vox

Caure en el parany de Vox

Aquests dies hem estat al damunt d’una notícia que, dissortadament pels temps que corren, té a veure amb la llibertat d’expressió. Es tracta de la denúncia d’exhibicionisme que el partit d’extrema dreta Vox va presentar contra el cantant del grup Pepet i Marieta, Josep Bordes, per una actuació que van oferir el mes de desembre a Castelló, en un acte per la llengua valenciana. Els ultres es trobaven molestos, i van voler desacreditar l’esdeveniment atacant Bordes, que, com fa habitualment en les seves actuacions, va realitzar un striptease a la plaça Major. Des de la redacció d’Imagina Ràdio, quan ens vam trobar amb el comunicat de la denúncia, vam decidir fer-li ressò, malgrat que Bordes, amb el qual havíem parlat perquè ens donés la seva impressió, va demanar que no ho féssim.

I té raó, tot i que el fet és noticiable. Un servidor va intentar convèncer Bordes que pujaríem la nota perquè els nostres lectors i oients fessin pinya amb Pepet i Marieta i s’indignessin per aquesta denúncia. Però indirectament, tot i que vam aconseguir que les xarxes bullissin amb el fet, vam aconseguir el que Vox pretenia. Primer, que parléssim d’ells i d’una denúncia, que ni tan sols a hores d’ara sabem si serà acceptada. I segon, consolidar la seva tècnica de publicitat gratuïta, que consisteix a anar als jutjats i que ens posem de mala llet. Perquè ens volen de mala lluna, tal com han anat demostrant amb les demandes judicials a dirigents independentistes, que el partit de Santiago Abascal ha tramitat en els últims anys.

Actualment, m’atreviria a dir que les redaccions de tot el món viuen a la dictadura dels clics. Els mitjans volen més fans, seguidors, clicades i engreixar les mètriques per després aconseguir bons contractes comercials. És plausible. Però al cap i a la fi, a vegades, per no dir sempre, no ens hem d’oblidar de la responsabilitat social de ser periodistes. Donar-li volada a la denúncia de Vox ens va donar moltes visites i entrades, però vam caure a la trampa mediàtica que ens havien posat al davant. I aquesta responsabilitat ha d’imposar l’ètica a les presses i la difusió de la nota fàcil. Vox i el fenomen de l’extrema dreta mereix ser objecte d’estudi, però que no siguin ells els que marquin l’agenda.

Carles Ferrando
Carles Ferrando
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies