HomeCultura#ESPECIALSANTJORDI · Les llibreries de les Terres de l’Ebre pronostiquen una campanya...

#ESPECIALSANTJORDI · Les llibreries de les Terres de l’Ebre pronostiquen una campanya de Sant Jordi “forta” i “de tres dies”

Amb la diada de Sant Jordi a tocar, les llibreries i floristeries del territori preparen els últims detalls per a afrontar una jornada que esperen amb molta “il·lusió, expectatives i nervis”. I és que, enguany, el 23 d’abril, dia en què els llibres i les roses són protagonistes i emplenen els carrers dels pobles i ciutats, serà en diumenge; i és per això que les llibreries creuen que la campanya serà “forta” i s’allargarà durant tot el cap de setmana.

“Enguany, Sant Jordi durarà tres dies”, afirma la periodista i llibretera Júlia Albesa, de La Irreal de Tortosa, que espera que enguany “la climatologia ens acompanye, no com l’any passat” -tot i que apunta que la gent no es va atemorir i va emplenar els carrers i les parades igualment-, i afegix: “Arrencarem divendres ja amb molta activitat, dissabte serà molt concorregut i diumenge serà l’esclafit final”.

De la mateixa forma, pronostica la llibretera Helena Herranz, de La Romàntica d’Amposta, el desenvolupament positiu d’esta campanya: “Visc este Sant Jordi amb molta il·lusió i amb l’expectativa que siga un cap de setmana molt fort, amb molta festivitat, molta alegria i molta gent pel carrer”.

Malgrat que ja tenen els ulls posats en la diada de Sant Jordi, ja que, detalla Albesa, els suposa “el 20 % de les vendes de tot l’any”, des de fa setmanes que La Romàntica i La Irreal reben un degoteig de caixes plenes de llibres, amb les novetats literàries més destacades. En este sentit, totes dos reivindiquen la feinada prèvia que es fa per part de les llibreries. “Estes setmanes prèvies a Sant Jordi ens hem estat documentant molt, llegint diaris, bookstagrammers, publicacions de les editorials, guiant-nos també per altres llibreries… I sense dixar de mirar, he anat amarant-me de tots aquells llibres que crec que encaixen amb el perfil de la llibreria”, determina Herranz.

Un mètode que també ha seguit Albesa, que assenyala que este Sant Jordi “han sortit moltes novetats: potser més d’un miler de títols nous; i, d’estos, he escollit aquells que crec que poden interessar a la gent”, i afegix: “D’aquí que t’entren aquells nervis i neguits que tot allò que hages seleccionat acabe agradant a la gent i s’ho emporte a casa”.

I és que tant La Irreal com La Romàntica han preparat una selecció de llibres molt acurada seguint la seua intuïció, diu Albesa, que creu que “amb el públic adult sap el que es vendrà, perquè al final són escriptors i escriptores de renom”, però també pensant “en els nostres militants dels llibres”, diu Herranz. “Altres anys he agafat els que apunten a ser els best-sellers -els llibres més venuts-, però m’adono que els meus clients no consumixen este tipus de llibres. Llavors no té sentit apostar per estes lectures, que en tindré, però aposto més per altres novetats literàries”.

En este sentit, la llibretera de la Romàntica assenyala que ha fet una selecció “molt a mida, amb un tipus de llibre molt curat, amb perspectiva de gènere, de molta qualitat, tant d’escriptura com de contingut, i també acostumen a ser llibres que plantegen alguna cosa al lector. En tenim que prioritzen l’entreteniment per sobre del pensament, però, així i tot, és un entreteniment que no és vacu”.

Mentre que Albesa determina que “amb els llibres infantils s’invertixen moltes hores de recerca, perquè defujo d’allò que es ven més o que es ven menys, des de La Irreal intento posar llibres diferents, que la gent no estiga tan acostumada a veure per aquí la zona i, així, sorprendre més el públic”.

D’altra banda, totes dos coincidixen en el fet que hi ha alguns amants de la lectura que s’han avançat a la diada de Sant Jordi i ja han fet la faena, demanant les lectures que desitgen per a esta festivitat. En este sentit, Herranz apunta que “ja hem tingut moltíssimes comandes de gent que no s’espera a Sant Jordi, i la veritat és que ho agraïm molt, perquè aquell dia és una bogeria i no podem compartir tanta estona amb ells parlant de llibres”. A més, des de La Irreal detalla que estes darreres setmanes “més gent s’apropa a l’aparador per a veure quines són les novetats i demanar el llibre que volen”.

Júlia Albesa, entre caixes de llibres, que acaben d’arribar a la llibreria per a Sant Jordi. / FOTO: A.CAPILLA

“Els llibres es compren a les llibreries” 

D’altra banda, les llibreteres també han aprofitat estos dies per a alçar la veu i reivindicar el seu paper dins la festivitat de Sant Jordi, amb l’aparició incessable d’establiments comercials que aprofiten el Dia del Llibre i de les Roses per a vendre llibres.

Davant d’això, argumenta Helena Herranz que “els llibreters i les llibreteres estem tot l’any defensant el valor del llibre i la lectura, prescrivint apassionadament i personalment, sense cap mena de cost afegit, seleccionant el gra de la palla per a oferir una bona proposta a la llibreria, i, bàsicament, fent la nostra faena. Este esforç de formigueta fa que la diada de Sant Jordi siga multitudinària i molta gent vulga adquirir un llibre”, i afegix: “Qui no acostuma a vendre llibres i aquell dia posa una parada, sense fer-ho amb cap maldat, s’aprofita de la faena que fem nosaltres durant l’any”.

Unes paraules reivindicatives que subscriu Albesa, que afegix, que “aquí a Tortosa tenim una cinquantena de paradetes per Sant Jordi, i només hi ha tres llibreries a la ciutat”. És per això que considera que “s’ha de canviar el model de fira per a esta festivitat, ja que és un model caducat i que no invita a l’hora de comprar i de gaudir de la cultura. No hi ha d’haver interessos turístics, eixamplant la fira tant com siga possible, sinó que no s’ha d’oblidar que és el dia de les llibreries i les floristeries, i nosaltres hem de ser l’epicentre de Sant Jordi i no dixar-nos com una parada més”. De fet, critica Albesa, “les floristeries i les llibreries de Tortosa hauríem d’estar juntes”.

Les llibreries, com a epicentres culturals

Tant La Irreal com La Romàntica són dos llibreries que compten amb una programació cultural pròpia al llarg de l’any, amb l’organització de diverses lectures, presentacions de llibres i contalles, i que participen activament en festivals i certàmens del territori. És per això que també realcen el seu paper com a “epicentres culturals”.

Segons Albesa, “ens estem fent un lloc en el panorama cultural perquè no parem. Cada mes de l’any ens agrada que la cultura siga el centre de les activitats, i per això organitzem presentacions de llibres. I així aconseguim que vinguen autors de Barcelona, com l’il·lustrador Ricardo Efa, Marta Orriols, Joan Lluís Lluís, Enric Casasses o Oriol Malet, però també del territori, com Mari Chordà, Ignasi Blanch… Des d’il·lustradors a poetes, volem ser una casa de la cultura molts anys més”.

En el mateix sentit s’expressa Herranz: “Ja no som només una botiga, sinó un generador de cultura i comunitat. Quan dones suport a una llibreria, no només hi dones suport per a continuar venent, sinó per a continuar generant i donant activitats a l’entorn on vivim”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

59 + = 60

Últimes notícies